Dvořák (SLK): Zastupitelům se v České Lípě podařilo prosadit vznik třídy pro batolata

23.12.2015 18:59

Politické hnutí Starostové pro Liberecký kraj se dlouhodobě zajímá o potřeby mladých lidí, v největších městech na Českolipsku bylo proto jedním z bodů volebního programu i zřízení tzv. batolecích tříd. Pro vznik takových tříd je nutné, aby měla obec volné kapacity ve školkách - pak je může využít pro skupiny dětí mladších tří let. Takové děti byly dosud přijímány jen výjimečně.

Dvořák (SLK): Zastupitelům se v České Lípě podařilo prosadit vznik třídy pro batolata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák

Je vhodné, aby batolata byla oddělena od starších dětí, protože školka, definována právě věkem 3 let, už musí plnit jisté úkoly vzdělávací. Oproti tomu zřízení a provoz samostatných zařízení jeslového typu je daleko nákladnější. Speciální třídy pro batolata již fungují v Novém Boru, mají velký úspěch, neboť pomáhají rodičům, kteří musí nastoupit po rodičovské dovolené do práce a zároveň si nemohou dovolit platit soukromé hlídání. „V Novém Boru funguje tato speciální třída od letošního září. Zájem rodičů předčil veškerá naše očekávání, a proto připravujeme otevření druhé takové třídy“, doplnil starosta Nového Boru Mgr. Jaromír Dvořák (SLK).

Batolecí třída by měla být v provozu od září 2016

Na základní provoz batolecí třídy půjdou v České Lípě dva miliony korun, další miliony plánuje město vydat na stavební úpravy školek. „Toto opatření je v době, kdy ještě nemají mnohá města místa ve školkách, značný nadstandard a činí města atraktivnější. SLK je v České Lípě také jedinou stranou, které má ve svém politickém programu potřeby handicapovaných, která - a to dlouhodobě - bojuje za vznik nových pavilonů pro děti s těžkými handicapy a autismem. Na základě naší iniciativy je v novém rozpočtu na rok 2016 10 milionů pro stavbu nového pavilonu“, dodává Mgr. Tomáš Vlček, zastupitel města Česká Lípa za SLK a předkladatel návrhu na zřízení třídy pro batolata. Batolecí třída by měla být v provozu od září 2016, vytipované jsou prozatím MŠ Špičák a MŠ v Dolní Libchavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…