Europoslanci KDU-ČSL podpořili asociační dohodu s Ukrajinou

17.09.2014 21:31

Ukrajinci se díky úterní ratifikaci asociační dohody s EU opět o krok přiblížili svému snu o Evropě. Přejme jim to. Na rozdíl od velmi působivého synchronizovaného hlasování Evropského parlamentu a parlamentu Ukrajiny však bude jeho naplnění zcela jistě složitější.

Europoslanci KDU-ČSL podpořili asociační dohodu s Ukrajinou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Věřme, že tento krok bude zejména pro nastupující generaci Ukrajinců znamenat přiblížení k hmatatelné a uskutečnitelné vizi – vstupu mezi plně svobodné a plně demokratické státy Evropy, které pojí společné hodnoty a právní základy, jež my sami již považujeme většinou za samozřejmé.

Na rozdíl od „starých“ zemí EU možná z perspektivy našeho vlastně ne tak dávného přistoupení daleko více vnímáme, co všechno musí Ukrajina podstoupit, aby se plnohodnotným členem Unie skutečně stala. Musí se změnit legislativně, ale především mentálně. To bude jistě nejtěžší. Zemi tíží korupce a oligarchizace se všemi jejími projevy – vzpomeňme jen okázalou kýčovitost paláců bývalého ukrajinského prezidenta. Problém je i místy přepjatý a destruktivní nacionalismus určité části populace.

Ukrajina se opravdové demokracii a občanskému pojetí společnosti teprve učí. To vše neříkám proto, abych jakkoliv mentorovala. Vždyť z pohledu člověka pocházejícího z bývalého východního bloku sama vím, jak se s tímto úkolem pereme i v naší zemi dodnes. Skutečně nemám na nose růžové brýle a vidím všechny problémy a těžkosti, které současná Ukrajina má a které bude muset i s naší pomocí vyřešit.

Prioritou zítřka je samozřejmě vyřešení ozbrojeného konfliktu, který i přes dosavadní příměří na Ukrajině doutná. Jsem však přesvědčena, že posunutí obchodní části asociační dohody na rok 2016 dává šanci na vyřešení konfliktu diplomatickou cestou.

Pro ratifikaci dohody s Ukrajinou jsem hlasovala s čistým svědomím. Jsem totiž přesvědčena, že bude-li tato nyní bolestí stižená země prosperující, demokratická a stabilní, bude to zároveň to nejlepší nejen pro její obyvatele, ale též pro nás i ostatní Evropany!

Michaela Šojdrová, poslankyně Evropského parlamentu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kdu.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.