Europoslanci podpořili policejní ochranu vnějších hranic Unie

07.07.2016 13:17

Evropská pohraniční a pobřežní stráž (EBCG) si klade za cíl posílit správu vnějších hranic EU jako součást širšího úsilí za účelem zastavení migračních toků do EU a chránit své vnější hranice

Europoslanci podpořili policejní ochranu vnějších hranic Unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Ve středu schválili poslanci Evropského parlamentu plány na zřízení kontrolního systému hranic EU, který spojí spolupráci agentury Frontex a národních úřadů pro kontrolu hranic. V rámci tohoto plánu budou národní autority stále spravovat své hranice, ale v případě, že jsou jejich vnější hranice pod tlakem, mohou zažádat o pomoc od Agentury pro Evropskou pohraniční a pobřežní stráž (EBCG), která bude schopna rychle nasadit pohraniční stráž na těchto hranicích “Nařízení o Evropské pohraniční a pobřežní stráži zajistí, že vnější hranice EU se stanou bezpečnějšími a lépe řízenými. Toto není stříbrná kulka, která může vyřešit migrační krizi, které dnes EU čelí nebo zcela obnovit důvěru v schengenský prostor, ale je to velmi potřebný první krok," uvedl zpravodaj Artis Pabriks (EPP, LV).

Artis PABRIKS

  • Artis
    PABRIKS
  • Poslanecký klub Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů)
Člen
  • Lotyšsko

 

 

 

Spuštění rychlého nasazení na hranicích v krizových situacích

V případech, kdy členský stát čelí rostoucím tlakům na své vnější hranice, například v případech migračních tlaků nebo přeshraničního zločinu, mohou být dočasně nasazeny rychlé zásahové týmy na základě žádosti členského státu nebo rozhodnutí Rady EU:

  • v návaznosti na žádost některého členského státu, operační plán bude odsouhlasen s EBCG, která by zajistila nasazení nezbytných pracovníků do pěti pracovních dnů a veškeré technické vybavení,
  • v případech, kdy členský stát nepostupuje dle opatření navrhnutých EBCG nebo migrační tlak ohrožuje fungování schengenský prostor volného pohybu, může Evropská komise předložit Radě EU návrh, aby jednala. Rada pak rozhodne o potřebě vyslání pohraničních jednotek. Operativní plán by měl být schválen příslušným členským státem a agenturou EBCG dříve, než dojde k nasazení stráže, a
  • pokud členský stát nesouhlasí s rozhodnutím Rady EU o poskytnutí pomoci, budou moci ostatní členské státy EU znovuzavést kontroly na vnitřních hranicích.

Operace spojené s navrácením

EBCG bude mít silnější roli než agentura Frontex v oblasti návratové politice migrantů do jejich země původu. To ale pouze v případě provádění rozhodnutí, která již byla přijata ze strany vnitrostátních orgánů a v případě předpisů pro navrácení, které byly dále posíleny pomocí dalších záruk základních práv. EBCG se nebude podílet na rozhodnutí zemí mimo EU.

Společný fond pro stráž a technické vybavení

Agentura EBCG nebude mít svou vlastní stráž, ale bude schopna operovat se stráží čítající až 1 500 osob, nominovaných členskými státy EU.

Poslanci zajistili vybavení jednotek rychlé reakce požadavkem, že dané vybavení musí být pro jednotky rychlé reakce k dispozici nejpozději do 10 dnů od schválení operačního plánu.

Odpovědnost a informace

Agentura EBCG bude odpovědná Evropskému parlamentu a Radě. Evropský parlament bude průběžně informován prostřednictvím pravidelných zpráv a volného přístup k informacím pro poslance Evropského parlamentu.

Spolupráce s jinými agenturami

Mandáty Evropské agentury pro kontrolu rybolovu (EFCA) a Evropské agentury pro námořní bezpečnost (EMSA) budou sladěny s činností EBCG tak, aby všechny tři agentury koordinovaly své operace na moři a navzájem si sdílely informace.

Agentury jsou oprávněny podporovat národní orgány provádějící úkoly na národní, evropské a případně na mezinárodní úrovni.

Další kroky

Text schválený Evropským parlamentem bude podstoupen Radě ke schválení. Očekává se, že legislativa vstoupí v platnost na podzim tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.