Europoslanec Poche: Evropská unie musí být klíčovým globálním hráčem

16.07.2015 22:32

S ohledem na stále rostoucí počet politických a humanitárních krizí ve světě si musí Evropská unie klást za cíl posilovat zahraniční politiku i úlohu unie v zajišťování celosvětové bezpečnosti a míru.

Europoslanec Poche: Evropská unie musí být klíčovým globálním hráčem
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Aktuálnost této agendy můžeme sledovat na současné evropské migrační krizi i situaci na Ukrajině. Evropská unie musí proto začít pracovat na posílení svého postavení významného globálního hráče, aby se mohla aktivně podílet na budování a zlepšování mezinárodního prostředí, ve kterém bude schopna prosazovat své zájmy. Jedním z prvních kroků je posílení hlasu EU v rámci Organizace spojených národů. Úkolem nově definovat zahraničně politickou roli EU v OSN se v současné době zabývají příslušné výbory Evropského parlamentu.

Evropa se v současnosti potýká s vážnými problémy a očekává, že OSN bude partnerem, který bude přispívat k jejich řešení. To se ovšem neděje. Již v minulosti se ukázalo, že OSN není schopna pružně reagovat na krizové situace a podceňuje jejich závažnost. Příklad bývalé Jugoslávie je zcela vypovídající. Právě v minulých dnech jsme si připomínali smutné výročí 20 let od masakru ve Srebrenici, kde bylo zavražděno více než 8000 muslimských mužů a chlapců. Sám generální tajemník OSN Pan Ki-Mun v roce 2012 uznal, že OSN tehdy nenaplnila svoji odpovědnost, aby masakru zabránila.

Je nutné posílit civilní nástroje OSN

I v případě problémů, se kterými se Evropa potýká dnes, OSN v pomoci dosud selhávala. Na žádost Evropské unie o pomoc s řešením migrační krize reaguje se značným zpožděním a nedostatečně. OSN nenaplňuje své poslání a v současném rozložení sil je víceméně jako celek nefunkční. Je nutné proto posílit civilní nástroje OSN a prosazovat striktní respektování mezinárodního práva ze stran všech členů. Za jeden z prvních kroků považuji komplexní reformu Rady bezpečnosti OSN, změnu rozložení sil v rámci Rady a posílit tak úlohu Evropské unie jako celku. I přesto, že EU poskytuje významné finanční příspěvky a má důležité politické zájmy, zůstává v současné době pouhým pozorovatelem a tato role je v dnešní době naprosto nedostatečná.

K dosažení cíle, tedy posilování zahraniční politiky je zcela nezbytné, aby EU měla své pevné místo v rozšířené Radě bezpečnosti. Následně je potřeba začít pracovat na restrukturalizaci celé OSN včetně odstraňování přílišných byrokratických struktur, které zásadně snižují akceschopnost OSN. To vidíme i na příkladu zmiňované Srebrenice, kdy Rusko vetovalo rezoluci OSN, která masakr odsuzuje a označuje ho za genocidu. Domnívám se, že pokud OSN nadále zůstane takto neplodnou organizací, pak její existence v celosvětovém měřítku postrádá smysl.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…