Experti ČSSD projednali výsledky programových rozhovorů s hnutím ANO

23.03.2018 20:27

V pátek 23. března se v Lidovém domě sešli zástupci všech expertních týmů za sociální demokracii, aby zhodnotili programová jednání s představiteli hnutí ANO o případné koaliční spolupráci.

Experti ČSSD projednali výsledky programových rozhovorů s hnutím ANO
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Chci upozornit na to, že seriózní jednání o programu se vedou pouze týden. Hnutí ANO si teprve minulý čtvrtek ujasnilo, že chce opravdu seriozně vyjednávat o nějakém projektu koaliční spolupráce za přímé účasti sociální demokracie ve vládě,“ řekl po jednání v Lidovém domě předseda sociální demokracie Jan Hamáček. „Jsem rád, že nyní všichni přistupují odpovědně k vládnímu vyjednávání, jež může vést k sestavení vlády s důvěrou, která tu začne řešit problémy lidí,“ upřesnil Hamáček.

Expertům sociální demokracie se podařilo najít shodu například v otázce proplácení prvních tří dnů nemocenské, zajištění víceletého financování sociálních služeb, tlaku na růst minimální mzdy nebo nezvyšování finanční spoluúčasti pacientů ve zdravotnictví. V oblasti exekucí byla dojednána podpora principu jeden dlužník = jeden exekutor. Kromě toho se ale sociální demokracii podařilo vyjednat také stabilizaci financování dopravní infrastruktury, která by zajistila krajům každý rok příjmy zhruba ve výši 4 miliardy korun na údržbu a opravy silnic II. a III. tříd.

Stále ale existují body, které jsou pro ČSSD prioritami a na kterých se zatím shodu najít nepodařilo. „Tyto rozpory přeneseme na politickou úroveň. Stále trváme například na zavedení sektorové daně a chceme také jednat o snížení DPH na základní potraviny,“ zmínil Jan Hamáček. ČSSD bude mimo jiné prosazovat také zavedení zálohovaného výživného, jehož návrh ČSSD minulý týden předložila ve Sněmovně. „Budeme také s hnutím ANO chtít vypracovat dlouhodobé rámce, abychom věděli, na co finanční prostředky budou a na co je budeme muset hledat,“ dodal Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…