Fiala (ODS): Sobotka otevřeně přiznal výměnu Jourové za zvýšení minimální mzdy

19.09.2014 10:26

Sociální demokracie vyměnila post eurokomisařky pro Věru Jourovou za navýšení minimální mzdy o 700 korun. Ve čtvrtek to otevřeně přiznal předseda vlády Bohuslav Sobotka na interpelaci předsedy Občanské demokratické strany Petra Fialy.

Fiala (ODS): Sobotka otevřeně přiznal výměnu Jourové za zvýšení minimální mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

ČSSD se podle svého předsedy vzdala vlastní nominace do Evropské komise a ANO současně přislíbilo, že podpoří navýšení minimální mzdy o 700 korun. Politický obchod ČSSD – ANO o instalaci Jourové do Komise a navýšení minimální mzdy obě strany dokončily v tomto týdnu.

„Dohodu, kde se vyměňují programové priority za nějaké personální posty, nepovažuji za rozumnou nebo dobrou,“ zdůraznil Petr Fiala. „Portfolio Věry Jourové v Evropské komisi není významné. A to, co sociální demokracie touto dohodou získala, tedy strmější navýšení minimální mzdy, má závažný dopad na naše podnikatele, zvyšuje to jejich náklady, povede to k vyšší nezaměstnanosti,“ řekl Fiala.

Petr Fiala zároveň připomněl, že levicová vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL navýšila minimální mzdu v přímém rozporu s dohodou, kterou původně sama uzavřela na tripartitě se zaměstnavateli.

Co přesně odpověděl Bohuslav Sobotka na interpelaci Petra Fialy ve věci výměny Věry Jourové za zvýšení minimální mzdy?
„(…) No a protože tady musí dojít vždycky k určitému kompromisu a vyváženému kompromisu, tak součástí té dohody byl také fakt, že my jsme jako koaliční partner podpořili nominaci hnutí ANO na pozici evropského komisaře a stáhli jsme nominaci Pavla Mertlíka (…).“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…