Fiala: Volební populismus ČSSD za naše peníze

25.08.2013 18:38

Dnes víme jaká budoucnost nás čeká v případě volebního vítězství sociálních demokratů. Je to spokojený život na minimální mzdě 12.500 Kč hrubého.

Fiala: Volební populismus ČSSD za naše peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Pokusím se stručně vysvětlit jaký nesmysl nám ordinuje pan předseda Bohuslav Sobotka. Jeho plán je prostý zvýšíme daně firmám , tím získáme prostředky na zvýšení minimální mzdy ve veřejném sektoru. V soukromém sektoru uložíme zaměstnavatelům zvýšení minimální mzdy zákonem. Tento nápad by ekonomicky musel zpochybnit i žák  druhého ročníku obchodní akademie. Jaký bude scénář těchto opatření? Především se zvýší požadavky ředitelů škol , úřadů a nemocnic na mzdové prostředky ze státního rozpočtu. To je logické a samozřejmé.

Podnikatelé zareagují dvojím způsobem . Především většina z nich , aby ušetřila na zvýšení minimální mzdy část zaměstnanců propustí. Noví nezaměstnaní půjdou na Úřad práce a Úřady práce budou žádat zvýšení finančních prostředků na podpory v nezaměstnanosti.

Dalším řešením je snížit platy lépe placeným zaměstnancům a ušetřené prostředky použít na zvýšení předepsané minimální mzdy. Výsledkem je demotivace pracovníků ve firmě a ohrožení prosperity firmy. Řada z vás namítne , že existuje ještě třetí  možnost . Vzít peníze ze zisku, který firma vydělá. Můžu odpovědně říct , že v době ekonomické krize není efektivita českých firem a podnikatelů žádná hitparáda.

Vraťme se ale na začátek. Vždyť z těch zisků chce přece brát Bohuslav Sobotka a ČSSD, aby zaplatili zvýšení minimální mzdy ve veřejném sektoru.

Jaký bude výsledek těchto plánů ? Prohloubení hospodářské a ekonomické krize , podniky a podnikatelé zhorší svůj hospodářský výsledek a řada z nich , kteří již teď bojují o přežití – zkrachují. Řada zaměstnanců přijde o práci. Vznikne další tlak na státní rozpočet , aby financoval podpory v nezaměstnanosti. Zároveň se sníží výběr daní, protože daně mohou platit pouze prosperující podniky.

Kdo to zaplatí? Naše děti ,protože bude potřeba více zadlužit stát.

Samozřejmě je na místě otázka , co tedy dělat? Především musíme udržet pracovní místa a zaměstnanost. Ty udržíme pouze tím , že zlepšíme podmínky pro podniky a podnikatele v České republice .Snížením nepřímých daní (DPH a spotřební daně u pohonných hmot) musíme podpořit poptávku na domácím trhu.

Tříletým daňovým moratoriem musíme vytvořit stabilní daňové prostředí. Takové prostředí láká k podnikání i zahraniční partnery a firmy a dává jistotu investorům v ekonomickém plánování.

Je nutné udělat pořádek ve využívání prostředků z programů EU a tyto prostředky soustředit na skutečně strategické investice, které přinesou podnikatelské příležitosti a tedy i další zaměstnanost.

Co říci závěrem ? Je nutné vyzvat ČSSD , aby si volební hlasy kupovala za svoje peníze a ne za peníze daňových poplatníků. Nakonec zopakuji větu, za kterou si v politice dlouhodobě stojím : „ Konec zvyšování daní! „

Radim Fiala
Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…