Filip (KSČM): Co je před námi na východě

20.06.2014 19:58

V Haló novinách vyšlo mnoho informací, ověřených faktů, ale i komentářů k situaci na Ukrajině. Zveřejněny byly i názory z ruské strany, včetně stanoviska Gennadije Zjuganova. Je zřejmé, že s dalším prohloubením konfliktu a zvyšujícím se počtem obětí sílí hlasy po rázném kroku při řešení krize na jihovýchodě Ukrajiny, a to nejen ze strany opoziční komunistické strany, ale i z bezprostředního okolí prezidenta Putina.

Filip (KSČM):  Co je před námi na východě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

V nedávno zveřejněném rozhovoru s poradcem ruského prezidenta Sergejem Glazjevem zazněla jasná výzva k silovému řešení konfliktu. Nelze vyloučit, že vojenská konfrontace, které se snaží prezident Putin i za vysokou politickou cenu vyhnout, je, žel, jednou z reálných variant.

Je smutné, když je člověk konfrontován s fakty, které svědčí o tom, že majdanovské vedení Ukrajiny, včetně prezidenta s omezenou legitimitou, vyměňují vlastní území státu za pochybné výhody pro několik oligarchů a na úkor nic netušícího obyvatelstva. Ověřuji si nyní, zda je pravda, že ani ne za desetinu státního dluhu se v asociační dohodě vyprodává státní území pro ropné a plynařské společnosti (Shell a Chevron), které mají v blízké budoucnosti těžit břidlicový plyn právě v doněcké oblasti, v Kramatorsku a dalších místech východní a střední Ukrajiny.

Podle dohod, které organizují nadnárodní korporace z USA a žel i EU má současné ukrajinské vedení splnit tři úkoly:

1. Umožnit rozmístění vojsk NATO na území Ukrajiny (což je patrně otázka několika měsíců – podzim? letošního roku).

2. Napomoci Spojeným státům vytlačit Rusko z dominantního postavení dodavatele plynu pro značnou část Evropy. Proto došlo ke krachu nedávných jednání ukrajinských představitelů s Gazpromem a k obstrukcím partnerů Ruska při jednáních o dostavbě plynovodu Jižní proud. Jeho zprovoznění znamená jasný pokles významu tranzitu plynu do Evropy přes Ukrajinu.

3. Vtáhnout Rusko do války, což je značně pravděpodobné při silovém pokusu Ukrajiny o návrat Krymu.

Scénář, který není nový, má nastartovat plán rozparcelování Ruska.

Ve stejný den, kdy vystoupil Gennadij Zjuganov se svým prohlášením, ministr obrany Ruska Sergej Šojgu na zasedání Státní dumy prohlásil, že ozbrojené síly jsou připraveny k jakýmkoliv akcím na Ukrajině. Současně bylo oznámeno, že se chystá uvedenou oblast osobně navštívit. Na hranicích RF s Ukrajinou došlo k posílení ruských vojsk. Může se jednat o demonstraci síly z ruské strany, aby odradila Ukrajinu od nepřátelských akcí, ale nevylučuje to ani silové řešení, které je na spadnutí. Konečné rozhodnutí je na V. V. Putinovi, ten zatím trpělivě mlčí – jak dlouho!?

JUDr. Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: KSČM

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…