Filip (KSČM): Jsem rád, že v řadě měst a obcí byli zvoleni naši zastupitelé

11.10.2014 23:00

V osm hodin večer se v sobotu uskutečnila za přítomnosti kamer České televize tisková konference KSČM k průběhu a výsledků komunálních a senátních voleb. Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip poděkoval všem voličům, kteří přišli k volbám a rozhodli o složení radnic v letošním roce pro další volební období.

Filip (KSČM): Jsem rád, že v řadě měst a obcí byli zvoleni naši zastupitelé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

»Zejména děkuji těm, co dali důvěru kandidátům KSČM a mohu vám slíbit za zvolené zastupitele, že budou plnit volební program, který je reálný a realistický a odráží potřeby občanů v České republice. Věřím tomu, že ti, co dali hlas KSČM, také budou spokojeni s výkonem jejich práce na jednotlivých radnicích. Jsem rád, že v řadě měst a obcí byli zvoleni naši zastupitelé, ať již ti, co mají zkušenosti nebo ti, které jsme nabídli jako mladé kandidáty,« uvedl Filip.

Šéfa KSČM nicméně mrzí, že žádný z kandidátů strany nepostoupil do druhého kola senátních voleb. »Jsme ale přesvědčeni, že KSČM z toho vyvodí nějaké poučení a povede to k tomu, že za dva roky budeme úspěšnější,« doplnil. Filip chápe, že lidé jsou znechuceni z politiky. »Mrzí mě to právě proto, že lidé za sebe nechají rozhodnout o složení radnic někoho jiného. Přitom komunální volby jsou většině občanů nejbližší. Na druhou stranu jsme zaznamenali vyšší účast než na jaře v evropských volbách. To dává naději, že pokud zastupitelé budou opravdu plnit zodpovědně svůj mandát ve prospěch občanů, že se může příště účast zlepšit,« podotknul Filip.

Na dotaz, zda v souvislosti se špatným výsledkem v senátních volbách vyvodí vedení KSČM důsledky, Filip uvedl. »Budeme o tom uvažovat, protože senátní volby jsou centrální. Zatím nic nepředjímám, protože jsme o tom s kolegy místopředsedy a členy výkonného výboru ani s předsedou Ústřední dozorčí komise nebo Ústřední revizní komise nehovořili,« doplnil.

ANO získává krajská města, ČSSD vede v boji o Senát

Aktuální zpracování volebních výsledků už naznačuje první poznatky. V senátní kampani byla zřejmě nejúspěšnější ČSSD následovaná kandidáty za hnutí ANO. V obecních volbách naopak ve velkých městech zatím sklízí úspěchy ANO. Nyní volební komise počítají hlasy, odhaduje se, že poslední výsledky (zejména Praha) budou známé až v neděli ráno. Podle aktuálně spočítaných hlasů se volební účast v obecních volbách pohybuje mezi 45 až 50 procenty.

Průběžné výsledky naznačují, že jako tradičně v komunálních volbách uspějí především nezávislí kandidáti. Po sečtení bezmála 95 procent všech okrsků drží sdružení nezávislých kandidátů 15,8 procent hlasů; politika velkých stran totiž tradičně boduje zejména ve velkých městech. Z nich drží ČSSD a ANO shodně 13 procent.

Zdroj: www.halonoviny.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koten (SPD): Invaze imigrantů do Evropy pokračuje. Loni stoupla o 20 %

18:14 Koten (SPD): Invaze imigrantů do Evropy pokračuje. Loni stoupla o 20 %

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci.