Filip (KSČM): Rozdílný přístup

19.09.2020 6:32

Dovolte, abych alespoň malou připomínkou opět nahnal strach všem zastáncům neoliberálních teorií a vysloužil si lživá obvinění od těch, kteří se bojí pravdy. Protože já se na rozdíl od mých kritiků před nikým nehrbím a na zakázku nepíšu pamflety, které uveřejňují napravo nakloněná média.

Filip (KSČM): Rozdílný přístup
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Tento týden jsem četl článek o tom, že Čína snižuje věk odchodu do důchodu. Od příštího roku budou v ČLR odcházet do důchodu muži ve věku 55 let a ženy ve věku 50 let. Kromě toho budou moci čínští důchodci jednou ročně, na základě voucheru, bezplatně navštívit jednu z patnácti zahraničních destinací. Navíc bude země pozitivně motivovat ty, kteří se rozhodnou i po odchodu do důchodu pracovat. Čeští senioři mohou v tomto ohledu těm čínským jen závidět. I u nás by se dalo uvažovat o snižování důchodového věku a o větší podpoře seniorů, a nejen té finanční, bezesporu si zaslouží naši pozornost a náš zájem o ně.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

My však musíme v současné době otáčet každou korunu, než ji seniorům přidáme. Dlouhodobě špatně valorizované důchody, které musíme postupně napravovat a hledat pro ně zdroje, je smutná realita, která je výsledkem rozkrádání republiky v devadesátých letech, kdy vládnoucí garnitura podivně zprivatizovala co se dalo. Nikdo v té době nepřemýšlel o tom, jaké dopady to v budoucnosti bude mít. Vidina rychle nabytých peněz byla silnější. V dnešní pandemické době by se nám přitom hodily prosperující státní podniky, které by plnily státní kasu, a že jsme jich před rokem 89 měli! Některé by nám i dnes záviděl celý svět. Pravice nám však rozprodala i půdu pod nohama. Rád bych teď slyšel vysvětlení od všech těch, kteří neustále dehonestují období socialismu a oslavují devadesátá léta jako nástup „demokracie“, očerňují Čínu a viní ji za všechny problémy tohoto světa.

Koronavirus změnil celý náš svět, už nic nebude takové, jaké bylo. Musíme se s tím naučit žít. Navíc je nutné začít táhnout za jeden provaz, a to musíme my všichni, celý svět. Obchodní válka, kterou odstartovaly Spojené státy a černobílé vidění světa nám teď nic dobrého nepřinesou. Mohou i nás srazit na úplné dno, ze kterého se kvůli sobeckosti některých nemusíme dostat. Ale věřím, že Češi, jako vždy v historii, najdou společnou cestu, která povede z této krize ven. KSČM zná řešení, kapitál nemůže řídit politické strany a stát, ale politické vedení státu musí řídit kapitál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.