Filip (KSČM): Strach mocných byl větší než... I dnes má Mistr Jan Hus co říci

15.05.2015 13:52

Mistr Jan Hus byl v kobce kostnického hradu připoután ke stěně a ponižován všemi způsoby. Proč tomu tak bylo? Protože se postavil mocné církvi, jež si do té doby činila právo ovládat a kontrolovat každodenní život obyvatel naší vlasti. Byl to odvážný čin. Jan Hus, reformátor, měl tolik odvahy a tolik lásky k pravdě, že své učení neodvolal ani když mu hrozila smrt, k níž ho mocná církev odsoudila a z jejíhož rozhodnutí byl na břehu Bodamského jezera upálen. Jeho učení však mělo takovou sílu, že dokázalo v lidech zapálit jiskru odporu a nadlouho udržet nepřátele ve strachu ze síly lidového hnutí.

Filip (KSČM): Strach mocných byl větší než... I dnes má Mistr Jan Hus co říci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Jan Hus dokázal víc než kdokoli před ním a po něm. Jeho snaha o reformu církve se však setkala ze strany církevních hodnostářů s prudkým odporem. Postavil se zlu a zlé moci, která nezapomínala. To také na Kostnickém koncilu předvedla. 

Myslela, že jeho odsouzením a zbavením života zlomí veškerý odpor. Opak se stal pravdou. Hus se stal symbolem boje za pravdu. I někteří preláti, přítomní na koncilu, si byli vědomi, že jeho kritika chování církve a společnosti byla správná. Proto svůj hlas k odsouzení Husa nedali. Rozhodli ale ti, kteří měli větší strach z možných změn, z možného volání k odpovědnosti. Rozhodli proti pravdě. Tak, jak se stalo mnohokrát v celé historii křesťanské církve, počínaje osudným rozhodováním v Nikaji, kde několik desítek biskupů schválilo postuláty, jež neměnně platí dodnes.  Malá skupina odsoudila Jana Husa. Malá skupina lidí tak rozhodla o historii. Masy však zastrašit nedokázala.

Ctím jméno Jana Husa. Před šesti sty lety, v květnu 1415, čekal v kobce na slyšení. Ani skutečnost, že nedostal prostor k obhajobě svých názorů, i když byl ukřičen, ho nezlomilo. Pravdu neopustil. V Kostnici strávil dlouhé měsíce. Neochránil ho ani glejt, který mu měl zaručit svobodný odchod. Strach mocných byl větší. Přesto však v srdcích nás všech odkaz Jana Husa žije.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

8:14 Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice SPD.