Flachs (SPD): Britský parlament respektoval názor občanů. V ČR sci-fi

09.02.2017 17:00

Ačkoli Strana nezávislosti Spojeného království, která vedla kampaň za vystoupení Velké Británie z Evropské unie má v dolní sněmovně pouhé 2 poslance, poměr hlasů ve středečním hlasování o brexitu vypovídá za vše - 494 pro - 122 proti.

Flachs (SPD): Britský parlament respektoval názor občanů. V ČR sci-fi
Foto: spo-milevsko.eu
Popisek: Robert Flachs

Červnové referendum nebylo dle výroku nejvyššího soudu právně závazné tzn. zákon o vystoupení musela vláda předložit parlamentu ke schválení. Přestože většina poslanců a představitelé politických stran zastoupených v britském parlamentu nejsou zastánci brexitu, respektovali názor občanů vyjádřený v referendu.  Velká Británie tak ukázala, že slušnost a respekt k názoru občanů v této zemi existuje.

V této souvislosti mi napadá srovnání s Českou republikou, kdy je demokraticky zvolený prezident (dokonce v první přímé volbě) neustále napadán. V zemi, kde se premiér vyjádří, že demokratické referendum občanů o principiálních otázkách (členství v NATO a EU) nepřipustí. Britského premiéra dokonce pokáral, že vypsání referenda o vystoupení z EU bylo chybou. Zkrátka a jasně - v naší zemi názory občanů (na migraci, na sociální dávky, na dotace pro solární elektrárny, na vojenské zásahy NATO atd.) politici nerespektují.

Je šokující, že strany, které se hlásí k demokratickým principům, odmítají referendum občanů. Představitelé těchto stran chtějí být voliči zvoleni do dobře placených funkcí, avšak těm samým voličům už neumožní uplatnit jejich názor v průběhu jejich mandátu (prostřednictvím referenda).

To je zásadní rozdíl mezi Velkou Británií a Českou republikou. Poslanci britského parlamentu dokázali upřednostnit názor voličů před svým přesvědčením a před koryty. Bohužel v českých podmínkách se toto nestává. Koryta jsou přeci blíž než voliči.

Robert Flachs - Svoboda a přímá demokracie (SPD) - Jihočeský kraj

Převzato z profilu.

Mgr. Robert Flachs

  • BPP
  • bez politické příslušnosti
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

20:01 Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rezignaci ministryně Langšádlové.