Frélich (SZ): Strašák jménem Slezanka aneb proč nikomu nechybí 2 milióny

30.04.2016 19:30

Vrátíme život do centra města! Budeme dobří hospodáři! Vyřešíme Slezanku! Vytvoříme kompetenční mapu, aby byla jasná odpovědnost … Připadají vám tato hesla povědomá?

Frélich (SZ): Strašák jménem Slezanka aneb proč nikomu nechybí 2 milióny
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Psal se podzim roku 2014 a postavy na plakátech se předháněly v tom, jak dokážou lépe řídit město. Tvrdily, že budou efektivně hospodařit s městským (tj. našim) majetkem, že prázdné výlohy se stanou minulostí, že se do centra města vrátí podnikatelé, vymizí zde herny a vyřeší se Slezanka. Tedy že se napraví chyby předchozích vedení.

A jaká je dnešní realita? Stačí přijít na Horní náměstí a podívat se na Slezanku. Slezanka – symbol špatných rozhodnutí – jako by je přitahovala. Od roku 2014 je hlavní prostor Slezanky prázdný a kolemjdoucí se dívají do prázdných oken. Jak je možné, že snad nejatraktivnější prostor v Opavském centru zůstává prázdný?

Přitom na podzim roku 2014 o Slezanku projevilo zájem několik vážných zájemců. Nabízeli 1,5 mil. korun ročně. Avšak nové vedení města tuto nabídku odmítlo.

Důvodem měl být zájem Crestylu. A od té doby se nic neděje a město tak přišlo už o 2 mil. Kč na nájmu (slovy dva milióny korun).


Obchodní centrum Slezanka

V září 2015 na setkání s developerem jsem položil dotaz, kdy bude Slezanka pronajata. „Nejpozději do prosince,“ ubezpečoval všechny přítomné tehdejší primátor a dnešní náměstek Martin Víteček a Omar Koleilat z Crestylu. Jenže přišly Vánoce a nový rok, přešla zima a teď v dubnu je Slezanka pořád prázdná. A každý měsíc tak přicházíme o dalších zhruba 120 tis. Kč. Možná to někomu přijde málo, mi však ne.

Zajímavé na celé situaci je to, že se všichni tváří, jako by se nic nedělo a jako by ty prázdné prostory do centra přirozeně patřily. Když to srovnáme s předchozím mediálním pozdvižením (hlavně v  místním týdeníku Region Opavsko), které nastalo, když v minulosti nájemci neplatili za pronájem Rybníčku, tak je to až podezřelé.

Proč teď všichni včetně médií mlčí?

Čím to, že prázdná Slezanka vedení města netrápí? Nebylo by snad její otevření impulzem pro oživení centra? A kdo za to vše může? Kdybychom měli slibovanou kompetenční mapu, tak bychom se to dozvěděli. Ale tu zatím taky nemáme.

Mgr. Zdeněk Frélich

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě