Opava: Na masopustu ochutnáte i tradiční kreple

02.02.2024 22:09 | Tisková zpráva

Mezi tradiční vrcholy událostí v první třetině roku patří nezbytně masopust. Stejně jako minulý rok, se na Horním náměstí rozproudí masopustní radost, letos v sobotu 10. února.

Opava: Na masopustu ochutnáte i tradiční kreple
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Čekají nás hudební melodie, tanec, karnevalová pohoda, lahůdky ze zabijačky, sladké dobroty a něco na zahřátí. Ale také příběhy o tradičních zvycích, průvod masek a slavnostní pochování basy. Středisko volného času (SVČ) nabídne od deseti do sedmnácti hodin kreativní dílny.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

Hned v dopoledních hodinách, v půl desáté, převezme zástupce masopustního reje dočasnou moc nad městem, muzikantům, tanečníkům a maskovaným šermířům tak bude slavnostně uděleno masopustní právo.

„Návštěvníci se mohou těšit na speciality ze zabijačky k okamžité konzumaci i na odnesení, lahůdky z ryb a na zahřátí bude k dispozici svařák, nealkoholický punč a další osvěžující nápoje. K dostání budou i řemeslné výrobky,“ doplňuje k programu Klára Kyjovská.

Cimbálové muziky zajistí hudební podkres k poslechu i tanci a na programu bude také vystoupení folklorních souborů. Výklad o tradiční slezské zabijačce a historii, kdy se masopustu na Opavsku říkalo kozelek, doplní ochutnávka masopustních kreplí.

SVČ přichystalo pestrý program, který vyvrcholí masopustním průvodem masek v 15 hodin, včetně tradičního vystoupení medvěda. Průvod projde od Obecního domu Ostrožnou ulicí až ke Slezskému divadlu.

„Na Horním náměstí se uskuteční karneval se SVČ, kde budete moci ochutnat kreple – malé masopustní koblížky. V 17:30 hodin pak opavský masopust vyvrcholí tradičním pohřbem basy,“ vyzvala Soňa Wenzelová, ředitelka SVČ k účasti na masopustní oslavě. Celý program najdete na webových stránkách města (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…