Gajdůšková (ČSSD): Na 5% DPH na léky trváme

21.03.2014 6:40

Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůškové k DPH na léky a poplatkům za hospitalizaci.

Gajdůšková (ČSSD): Na 5% DPH na léky trváme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Jsem velmi znepokojena tím, že pan ministr financí Andrej Babiš změkčuje návrh na snížení DPH u léků. Toto byl návrh a iniciativa moje a Svazu pacientů ČR. Když jsme upozornili na to, že DPH na léky zatěžuje pacienty, protože lékárny účtují DPH z celé ceny léků, tedy i z té částky, která je hrazena pojišťovnou.

Navíc peníze, které jsou vybrány na zdravotní pojištění, tedy peníze, kterými si lidé platí to, že dostanou zdravotní péči, jsou prostřednictvím vysoké míry DPH vytahovány mimo systém zdravotní péče do státního rozpočtu, což je absurdní situace.

Svaz pacientů ČR navrhoval a požadoval nulovou sazbu na léky, jako je to ve Velké Británii. Soc. dem s vědomím zásahu do státního rozpočtu a s vědomím snadnějšího jednání ve vztahu k EU, navrhuje sazbu pět procent a na té sazbě pěti procent trváme.

Nesouhlasím ani s tím, aby byly opětovně zavedeny poplatky, které Ústavní soud zrušil. Tyto poplatky velmi zatěžují občany a pacienty. Je potřeba si uvědomit, že v okamžiku, kdy člověk onemocní a je hospitalizován, se razantně sníží jeho příjmy, jeho schopnost vydělávat, ať už se živí jakýmkoli způsobem.

Poplatky mu přitom zvyšují jeho vydání proti běžnému způsobu života, kdy je úplně zdravý.

Tyto věci jdou proti sobě. Víme o situacích, kdy přivádí do neřešitelných situací nejen pacienty, ale celé jejich rodiny. Pro soc. dem. je nepřijatelné znovu poplatky zavádět. Proto také tento závazek je v koaliční smlouvě a v programovém prohlášení vlády.

Soc. dem. akceptuje poplatky za pohotovosti, které vnímáme přece jen jako jakousi bariéru proti zneužívání pohotovostních služeb v tom smyslu, že lidé, kteří by mohli jít k lékaři v běžných ordinačních hodinách, by neměli zneužívat lékařskou pohotovostní službu, která je nákladnější, a z pohledu pacienta navíc není ani tak komfortní, jako když přijde pacient v běžných ordinačních hodinách.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…