Lidl bez daně. Máslo, jogurty i maso. Češi asi vyrazí vykoupit Slovensko

16.03.2024 9:44

Levné nákupy potravin v Polsku v březnu skončí, tamní vláda neprodloužila platnost nulové sazby DPH na vybrané základní potraviny. Ani ceny pohonných hmot už nejsou výrazně nižší než v České republice, a tak se nákupní cesty do Polska již v zásadě nevyplatí. Místo toho by lidé na hranicích mohli vzít útokem obchody na Slovensku, kde Lidl zavedl akci nulové DPH na široký výběr základních potravin a s velkými slevami se přidaly další obchodní řetězce.

Lidl bez daně. Máslo, jogurty i maso. Češi asi vyrazí vykoupit Slovensko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ceny potravin v Polsku

Do Polska se v posledních dvou letech jezdilo pro levný benzín a potraviny, což ale podle všeho v březnu skončí. Již dříve se dostaly ceny pohonných hmot v Polsku na srovnatelnou úroveň s Českou republikou. Nyní skončí i zavedení nulové sazby DPH na základní potraviny, které platilo od energetické krize v roce 2022. Nová polská vláda Donalda Tuska vyhodnotila, že důvody pro nulovou sazbu DPH už pominuly, protože se energetický sektor již stabilizoval, podobně jako v České republice.

Novým lákadlem pro přeshraniční nákupy by se tak mohlo stát Slovensko, kde tamní obchodní řetězec Lidl až do Velikonoc spustil akci nulového DPH u stovek vybraných potravin. Týkat se to má pečiva, brambor, jablek nebo některých druhů masa. Levnější má být i máslo, jogurty, mléko, rajčata nebo cibule.

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15674 lidí
„Od dneška minimálně do Velikonoc jsme se rozhodli zrušit daň z přidané hodnoty u stovky základních potravin. Jde tedy o potraviny, které měly nastavenou 10% DPH, takže ta sleva se rovná 10 procentům,“ uvedl mluvčí Lidlu na Slovensku Tomáš Bezák.

V rámci konkurenčního boje chystají velké slevové akce i další řetězce, jako Tesco nebo Kaufland. Lidé se zákaznickou kartou prodejen COOP by prý mohli u některých produktů dosáhnout až na 56% slevu. „Už od 21. března si naši věrní zákazníci, držitelé věrnostní karty, mohou uplatnit svou slevu za druhou polovinu roku 2023. Výše slevy se bude odvíjet od jejich předchozích nákupů,“ řekla mluvčí společnosti Jana Kuklová.

V České republice se žádné takto výrazné akce nechystají, česká pobočka Lidlu odpuštění DPH u potravin neplánuje. „Na tom, abychom zákazníkům nabídli co nejnižší ceny, pracujeme nejen kvůli nadcházejícím Velikonocům, ale proto, abychom skvělé ceny zákazníkům nabízeli každodenně. Myslíme ale samozřejmě i na nadcházející sváteční čas a například 30 ks vajec velikosti M letos v akční nabídce máme za 74,90 Kč. Pro srovnání jsme stejný typ balení v loňském roce nabízeli za 129 Kč,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí společnosti Eliška Froschová Stehlíková s tím, že ceny v Lidlu jsou prý dlouhodobě nejnižší v Česku.

Ekonom Lukáš Kovanda odhaduje, že Češi letos utratí na zahraničních nákupech až 30 miliard korun. A to i v Polsku, kde se stále dá levněji sehnat například oblečení nebo nábytek. „Stále je ještě určitá část Čechů, zejména těch v příhraničních oblastech, kterým se vyplatí nákup oblečení nebo nábytku. To jsou položky, které zůstávají levné a netýkaly se jich úpravy daní,“ uvedl Kovanda.

A stejně tak lidé podle Kovandy budou pokračovat v nákupech v německém příhraničí, kde jsou zase výrobky kvalitnější. „Pokles cen potravin v České republice může někoho odradit od zahraničních nákupů. Určitá část ale bude jezdit stále, protože řada potravin je stále kvalitnější. Česko představuje odpadkový koš Evropy, co se týká složení potravin. I když bude německá cena stejná či mírně vyšší, tak pro ně pojedou,“ dodal Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…