Gregorová (Piráti): Nemůžeme přijmout takové zneužívání lidských životů

11.11.2021 9:28 | Tisková zpráva

Evropským parlamentem se dnes rozlinulo nevšední ticho. Za oběti manipulací běloruského diktátora Alexandra Lukašenka držela několik desítek vteřin ticho pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Gregorová (Piráti): Nemůžeme přijmout takové zneužívání lidských životů
Foto: Repro FB
Popisek: Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Ve svém následném projevu vyzvala k rozšíření sankcí proti Bělorusku. Napětí na bělorusko-polských hranicích v posledních dnech eskaluje, několik lidí vyčerpáním zemřelo.

„Běloruská vláda zorganizovala příchod tisíců migrantů a žadatelů o azyl na hranice Evropské unie a snaží se násilně vytvořit nový migrační koridor. Nemůžeme přijmout takové zneužívání lidských životů,“ řekla dnes Gregorová. Podle ní by měla Evropská unie schválit další sankční balíčky vůči Lukašenkovi, a navíc by se měla začít bavit s podporovateli Běloruska, včetně Ruska, o okolnostech podpory jeho režimu.

„Tady už nejde jen o Bělorusko a jeho občanskou společnost – Lukašenkův režim přímo ohrožuje ostatní státy Evropské unie. Zpřísnění sankcí se tedy může týkat i těch zemí, které Lukašenka podporují. Lukašenkův režim přežívá jenom díky zahraničním financím těchto partnerů, jinak by i vlivem evropských sankcí dávno finančně vykrvácel,“ uvedla europoslankyně v následném prohlášení.

„Nemůžeme se nazývat civilizovanou unií, pokud tam ty lidi necháme umrznout. Domnívám se, že bychom měli podpořit Polsko ve vyvolání Článku 4 smlouvy o NATO, tedy konzultace na úrovni NATO, jako tomu bylo v roce 2004 při krymské krizi na hranicích Litvy, Lotyšska a Polska. Jsem přesvědčená, že se jedná o hybridní konflikt, který ohrožuje bezpečnost občanů a územní celistvost,“ dodala.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věra Maříková (SPD): S digitalizací přichází obava, že starší generace budou nezaměstnatelné

13:09 Věra Maříková (SPD): S digitalizací přichází obava, že starší generace budou nezaměstnatelné

V důsledku digitalizace zanikne v příštích sedmi až osmi letech 300 000 pozic a milion pozic kvůli d…