Gros (ODS): Hrdinství a statečnost Jindřišky při výsleších gestapem si lze těžko představit

02.10.2020 14:01

„To kolo je mého tatínka,“ duchapřítomně opáčila Jindřiška dvěma zvědavým udavačkám...

Gros (ODS): Hrdinství a statečnost Jindřišky při výsleších gestapem si lze těžko představit
Foto: ODS
Popisek: ODS

Před sedmdesáti osmy lety jí bylo 14 let. Jmenovala Jindřiška Nováková. Většina ji ale spíše zná jako "tu holčičku s kolem". Byla to totiž právě ona, která po útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha odklidila Kubišovo zakrvácené kolo. Za tuto svou nepřímou účast jí nacisté 24. října roku 1942 v 11 hodin a 12 minut popravili. Byla nejmladší popravenou ženou v Mauthausenu. Nyní radnice Prahy 8 kompletně zrenovovala její pamětní desku na budově ZŠ Bohumila Hrabala, kterou Jindřiška navštěvovala.

Když Jozef Gabčík a Jan Kubiš přijeli do Kirchmayerovy ulice v Praze-Holešovicích na kolech, pouze jednomu z nich se podařilo na kole i odjet. Druhé kolo zůstalo na místě a právě pro něj se mladé děvče vrátilo, po té co v její rodině našel úkryt jeden z parašutistů. Jindřiška odvedla kolo ke kamarádovi Mirkovi Piskáčkovi, který jej rozebral a rozřezal. Všimly si toho však místní ženy. Gestapo následně shromáždilo dívky z Libně a Vysočan - včetně Jindřišky. Svědkyně ji v tomto okamžiku neidentifikovaly. Nicméně nakonec po prozrazení kontaktů uvázla v síti a skončila v Mauthausenu.

„Jindřišky hrdinství i následnou statečnost při výsleších gestapem si lze vůbec těžko představit. Stejně tak jako u mnohých dalších. Proto na své hrdiny nesmíme zapomínat. Nejen v našich myslích, ale i na místech, která jsou jejich připomínkou,“ vysvětlil starosta Ondřej Gros péči o pamětní desky a památníky v Praze 8.

Jindřišce Novákové byla odhalena 4. září 2014, symbolicky v den svátku všech Jindřišek, pamětní deska na budově ZŠ Bohumila Hrabala v Zenklově ulici v Praze 8 - Libni, kterou také navštěvovala. Bohužel se na pamětní desce podepsal nejen čas, ale také vandalismus hlupáků, proto radnice Prahy 8 během září desku kompletně zrenovovala.  Šlo o očištění desky od původních nátěrů a nečistot, nanesení nového grafitového nátěru, přezlacení nápisů,  kašérské práce na desce a nápisu, patinování a grafická úprava fotografie Jindřišky Novákové.

Nápis na desce říká: „Jindřiška Nováková, *6.5.1928 Podmokly, †24.10.1942 Mauthausen. Navštěvovala tuto školu v letech 1938-1942. Byla popravena za pomoc členům skupiny Anthropoid při vykonání atentátu na zastupujícím říšském protektorovi Reinhardu Heydrichovi. Nezapomeneme.“

Další z obětí Heydrichiády, genera´l Alois Elia´sˇ, voja´k, politik, prˇedseda protektora´tni´ vla´dy a velky´ vlastenec byl za svou odbojovou cˇinnost popraven nacisty. Dnes si připomínáme 130. výročí jeho narození. K uctění jeho i dalších obětí popravených na Kobyliské střelnici připravuje městská část Praha 8 důstojnou informační desku a speciální webové stránky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.