Hajda (ČSSD): Podvádění se stalo společenskou normou a neodvádět daně se považuje za normální

16.03.2016 12:19

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 3. 2016

Hajda (ČSSD): Podvádění se stalo společenskou normou a neodvádět daně se považuje za normální
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Hajda (ČSSD)

Vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo vlády, vážené kolegyně, kolegové.

Já bych chtěl úvodem říci, že vystupuji a jsem ve střetu zájmů, poněvadž ve svém družstvu zaměstnávám 60 pracovníků. A každou korunu, kterou vyděláme, musím převést do účetnictví, abych měl na výplaty, poněvadž se snažím všechny pracovníky řádně platit. Žádnou minimální odměnu apod. A já jsem víceméně v té nekalé konkurenci těch, kteří neplatí odměny nebo jenom minimální odměnu, zbytek dávají bokem, ohrožen.

Proč to říkám? Podvádění se stalo doslova společenskou normou a neodvádět daně se považuje za normální. Toto považuji v naší společnosti momentálně za nejhorší stav, jaký může v oblasti společenské morálky být. Posílilo mě to, když jsem dělal v září poradu s 28 podnikateli z našeho okresu s premiérem, kde všichni řekli jednoznačně, ano, elektronickou evidenci tržeb, něco, co zabezpečí, bez ohledu na to, kolik se vybere do státní kasy, férové podnikatelské prostředí, aby ti podnikatelé mohli pracovat seriózněji v konkurenci.

Proč je u nás situace tak složitá?

Minulé vlády přispěly k šedé ekonomice tím, že se systematicky likvidovali celníci, finanční úřady a např. i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Vytvořil se prostor pro obrovskou šedou ekonomiku. A víme, jak to např. dopadlo v lihové aféře, dnes v oblasti vína jsme blízko tomuto problému.

Uvedu příklady z oboru zemědělství a vinařství, neboť nechci zasahovat do jiných oborů, z oboru, ve kterém pracuji. Podnikají ti, co nemají licenci, živnost na prodej potravin, nevykazují tržby, neodvádějí daně. Za necelé 2 roky Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která kontroluje kvalitu potravin, zjistila tisíc prodejen. A odhaduje se, že je jich celkem asi pět tisíc, které neplní základní normy, včetně licence na prodej a vykazování tržeb apod.Systém podnikání metodou BUS, tak, jak to nazývají ti, kteří ho ožívají, tj. bez účasti státu, se stal společenskou normou.

Nechali jsme renomovanou evropskou agenturou Ernst & Young udělat rozbor trhu. A ta zjistila, že se prodává např. u vína 100 milionů litrů vína bez evidence při daňovém úniku 2,5 mld. Kč z DPH. A jak máme my, kteří poctivě pracujeme ve vinicích, když víno se minimálně vyrobí za 40 Kč, proti této skupině, která nabízí – a vidíte to všude na stáncích apod. – za 20 Kč apod. Potom jsme nekonkurenceschopní a je toto potřeba řešit.

Je tedy zřejmé, že na trhu jsou dva druhy podnikatelů, kteří vykazují tržby, jedna skupina, a odvádí daně, které fandím. A další skupina, která se chová opačně, proto je nutné zajistit spravedlivé podnikatelské prostředí férové. Zde se nachází odpověď na argument, že elektronická evidence tržeb někoho zlikviduje. To je nesmysl. Elektronická evidence tržeb nikoho nezlikviduje, jeho likvidace nastane tím, že vykáže tržby a začne odvádět daně a tím se zamezí jeho podvádění.

Takový příklad vám uvedu. Navštívila mě jedna volička a ukázala mi daňový výměr 5000 Kč. Tak jsem jí položil otázku, když takzvaně podnikala, kolik odváděla apod. Tak jsem jí řekl, že měla jít dělat někam do podniku, kde bude vydělávat 16 – 18 tisíc a mohla mít důchod na úrovni 10 tisíc. Obdobné příklady bych mohl uvést ze svého okresu. Navštívil mě významný pravicový podnikatel, zdůrazňuji pravicový, nechci tady zneužívat jeho jméno, a doslova prosil, aby se s tímto něco dělalo. Postavil hotel v centru města, řádně platil lidi, řádně odvádí, ovšem v jeho okolí jsou restaurace, obchody s minimální mzdou, bez evidence, jak může v takovém podnikatelském prostředí vůbec konkurovat a podnikat? Poněvadž služby všech pochopitelně jsou levnější a znevýhodňují poctivé.

Stanovisko opozice z velké části považuji za populistické. Neslyšel jsem ani ve sněmovně, ani včera na výboru jediný návrh na řešení na férové podnikatelské prostředí. Chtěl bych říci, poněvadž hospodářský výbor se této problematice věnuje dva roky, pokud dojde k podpisu prezidenta elektronické evidence tržeb, bude nadále náš výbor ve spolupráci s ministerstvem financí zapojen do těch předpisů, které budou určovat především, kdo je to ten malý. Tak, aby dopady skutečně na poctivé malé podnikatele byly co nejmenší.

Chtěl bych říci – a dneska už to tady zaznělo – ze včerejšího dne je úplně nová informace z Rakouska, kde ústavní soud zamítl stížnost proti evidenci tržeb a odmítl argumenty, které jsou přesně takové, jaké zaznívají zde, a budou zaznívat v další obecné rozpravě, neboť ústavní soud rakouský zdůraznil, že podnikatelské prostředí musí vytvářet stejné podmínky pro všechny. A toto je veřejný zájem, a proto zamítl ústavní stížnost.

Vážené kolegyně a kolegové, přestože jsem jasně řekl stanovisko za sebe, za řadu kolegů z hospodářského výboru apod., z ČSSD, přesto bych měl, vážený pane místopředsedo vlády a pane ministře, pár připomínek. Já úplně chápu, že když nastoupí nový ministr, převezme jakýsi ansámbl pracovníků. A složitá situace je v tom, že je musí přinutit intenzivněji pracovat. Proč to říkám? Protože většina se chová podle zásady pracovníků na úřadech, což jsem se přesvědčil v posledních dvou měsících, když jsem navštívil většinu ministerstev, podle seriálu "Jistě, pane premiére", "Jistě, pane ministře".

Dva roky náš výbor přesvědčuje ministerstvo financí spolu s Generálním ředitelstvím cel o nutnosti evidence toho, co přijde do republiky, především potraviny, pak bychom měli všechno pod kontrolou, všechno podchyceno a věděli bychom, co se prodává a kdo to prodává. Přece nemohou podvodní dovozci vín a potravin zneužívat otevřenosti hranic. Toto si hlídá každá země. Vzorem je Maďarsko, kam lze dovážet pouze přes celní sklady.

V tomto směru někteří pracovníci ministerstva financí, Generálního ředitelství cel, ať před nástupem pana ministra Babiše nebo i po jeho nástupu na ministerstvo financí, nic neudělali. Nyní slíbili po dvouletém jednání, když jsem s nimi jednal, že do dvou let něco předloží. Těším se tedy už na to, až opravdu něco předloží. Musím říci, že pan ministr se v tomto směru snaží zjednat pořádek.

Jenom bych k tomu řekl jednu poznámku. Vzhledem k tomu, že jsem se zúčastnil řady debat s podnikateli, která se týkají férového prostředí a některých nových předpisů, není problém, abyste si hned na iPhone našli, kdo odvádí například základní určené výkazy na obchodní rejstřík apod. A ptám se, poněvadž na venkově víme o sobě všechno, že ti, kteří podvádějí, například už čtyři roky nepředložili jediný výkaz a nikomu to v tomto státě nevadí. Když jsem toto řekl na ministerstvu financí, někteří pracovníci mi řekli, ať to nahlásím, pokud takové případy znám. Myslím si, že pokud si to najdu já anebo další přes internet, není jejich problém si toto najít.

Tolik k tomu, že tato situace je v podstatě složitá a je potřeba tyto problémy řešit.

Jak jsem řekl, připomínky, které jsem měl v závěru, se netýkají pouze ministerstva financí, ale týkají se i ministerstva spravedlnosti, ministerstva průmyslu a obchodu, a ty budu deklarovat, až se to bude týkat jejich zákonů.

Budu pro elektronickou evidenci tržeb hlasovat, poněvadž si myslím, že je nutné nastolit férové prostředí, které bude likvidovat, tak jak tady zaznělo, ty nepoctivé, ale aby nelikvidovalo ty poctivé. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.