Hamáček (ČSSD): Památník symbolizuje přátelství, debata o ztvárnění nemá váhu

19.06.2014 22:07

Symboly a symbolika hrají ve vztazích s našimi spojenci, včetně Velké Británie, důležitou roli, a proto považuji za podstatné a zároveň symbolické, že projekt pomníku československým letcům v silách Royal Air Force na pražském Klárově spěje do úspěšného konce.

Hamáček (ČSSD): Památník symbolizuje přátelství, debata o ztvárnění nemá váhu
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Ano, jsem velmi rád, že i přes určité byrokratické komplikace bude mít od úterka 17. června naše hlavní město nový památník připomínající hrdinství československých pilotů. Socha okřídleného lva symbolicky podtrhuje přátelství a partnerství mezi Velkou Británií a Českou republikou, jehož základy byly zformovány právě v době druhé světové války, kdy britští a českoslovenští letci společně bránili Spojené Království jako poslední výspu demokracie v Evropě.

Jsem také velmi vděčný britské komunitě žijící v České republice, která nám jako symbol spolupráce mezi naší republikou a Velkou Británií sochu památníku věnovala. Socha okřídleného lva od britského sochaře Colina Spoffortha má znázorňovat statečnost československých letců. Lev je důležitým heraldickým symbolem Čechů i Britů, křídla pak představují právě letce.

Asi pětina létajícího personálu RAF v bitvě o Británii pocházela ze zahraničí. Bojových operací mezi 10. červencem a 31. říjnem 1940 se zúčastnilo i 88 Čechoslováků. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu přes 2500 československých letců, z nichž téměř 500 při válečných operacích zahynulo.

Více než symbolické bude také samotné odhalení památníku, kterého se velmi rád zúčastním, v úterý totiž sochu odhalí Nicholas Soames, současný poslanec a vnuk britského ministerského předsedy z doby druhé světové války Winstona Churchilla. Poté, co bude pomník odhalen, přeletí nad Vltavou stíhačka Spitfire, jako vzpomínka na stroje, na kterých v době druhé světové války Čechoslováci létali.

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že spojenecké a přátelské vztahy se zeměmi jako je Velká Británie, považuji za naprosto klíčové. Proto se současně domnívám, že zdlouhavá debata o vhodnosti ztvárnění i umístění pomníku letcům nemá ve světle těchto argumentů patřičnou váhu.

Článek vyšel v dnešním vydání deníku Právo (17. 6. 2014).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…