Hamáček (ČSSD): Politici se shodli na nutnosti zrychleného legislativního procesu k brexitu

18.01.2019 9:14

Ministr vnitra Jan Hamáček představil včera zástupcům politických stran návrh zákona pro případ vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, pokud by se nepodařilo dojednat dohodu k 29. březnu 2019. Politické strany souhlasily s přijetím zákona ve zrychleném projednávání v Parlamentu.

Hamáček (ČSSD): Politici se shodli na nutnosti zrychleného legislativního procesu k brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Během jednání si jeho účastníci vysvětlili princip jednotlivých bodů zákona. Platí, že ve vyjmenovaných oblastech se i po vystoupení Spojeného království z Evropské unie britský občan považuje za občana Evropské unie. Podobné podmínky budou mít recipročně i čeští občané ve Velké Británii.

„Musíme být připraveni na všechny možné scénáře odchodu Británie z Evropské unie. Proto mě těší, že mezi parlamentními stranami panuje shoda na nutnosti zrychleného legislativního procesu, aby bylo k 29. březnu vše hotovo," sdělil Jan Hamáček s tím, že zákon je výsledkem odborné debaty s ministerstvy a dalšími centrálními úřady a je dobře připravený.

Zákon řeší dílčí otázky spojené s pobytem, uzavíráním manželství, nabýváním občanství České republiky, přístupem na trh práce, veřejným zdravotním pojištěním, existujícím penzijním připojištěním a stavebním spořením, jakož i status vysokých škol, studentů a akademických pracovníků, otázku přímých daní či uznávání odborných kvalifikací. Cílem je mimo jiné zajistit co nejlepší postavení Čechů žijících ve Velké Británii. „V zákoně řešíme nejen Brity u nás. Klíčové je, že tím také chráníme české zájmy, například při uznávání kvalifikací u specializovaných povolání nebo dostupnosti britských léků v ČR," dodal ministr vnitra. Například českým lékařům a vědcům, kteří vystudovali na britských univerzitách, tak bude uznáváno v ČR jejich vzdělání.

Zákon nabude účinnosti v případě, že Spojené království Velké Británie a Severního Irska vystoupí z Evropské unie bez dohody o vystoupení. Pokud následně dojde před 31. prosincem 2020 k dohodě o vystoupení Spojeného království z Evropské unie podle čl. 50 odst. 2 Smlouvy o Evropské unii, zákon pozbude platnosti. Jestliže k takové dohodě nedojde, právní postavení britských osob se od 31. prosince 2020 bude v České republice řídit obecně platnými předpisy pro státní příslušníky a právnické osoby třetích zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…