Hamáček: Odkaz Nelsona Mandely - celoživotní příběh boje proti nesnášenlivosti a rasismu

07.12.2013 9:39

Navždy odešel jeden z velikánů světové politiky a neúnavných bojovníků za rovnoprávnost - Nelson Mandela.

Hamáček: Odkaz Nelsona Mandely - celoživotní příběh boje proti nesnášenlivosti a rasismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

První demokraticky zvolený prezident Jihoafrické republiky zemřel ve svých 95 letech. Jeho poselství tolerance a odmítání rasismu by mělo zůstat zdrojem inspirace pro všechny z nás.

Nelson Mandela se stal nezpochybnitelným symbolem odmítání bezpráví a rasové nesnášenlivosti. Hlasitě vystupoval proti společenskému zřízení, které cíleně utlačovalo jednu skupinu obyvatel země pouze na základě barvy jejich pleti.

 Po pádu apartheidu se v roli prvního demokraticky zvoleného prezidenta Jižní Afriky zásadní měrou zasadil o poklidný přechod země a vyrovnání s vlastní minulostí. Místo nenávisti a touhy po pomstě prosazoval porozumění a národní smíření.

 I přes porážku apartheidu zůstává rasová nesnášenlivost významným celosvětovým tématem. Sílící sociální napětí a ekonomické obtíže vytváří pomyslnou živnou půdu pro hledání obětních beránků, tak často ústící v xenofobii a rasismus. Odlišnost ve formě barvy pleti se v té nejjednodušší formě lehce stává záminkou pro ventilaci vlastní frustrace a nespokojenosti. S tímto fenoménem se i v České republice, obzvláště v ekonomicky těžce zkoušených regionech, musíme sami potýkat.

 Nejednou přitom dáváme volný průchod emocím, jako je strach a nedůvěra, které nemají oporu v reálném stavu věcí. Najít v sobě vnitřní odvahu těmto negativním emocím vzdorovat se může často zdát jako těžko zvládnutelné a zůstává osobní výzvou jak pro každého z nás, tak i pro společnost jako celek.

 Životní odkaz Nelsona Mandely nám bude navždy připomínat sílu nesobeckého odhodlání měnit věci k lepšímu. Jeho činy budou i nadále promlouvat do našeho svědomí a připomínat nám nepřípustnost ideologie rasové nesnášenlivosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…