Hašek: Naše zemědělství bez závlahových systémů nemá šanci na důstojnou existenci

17.08.2015 21:44

Hejtman Michal Hašek se zajímal o závlahové systémy. Dobrou praxí jsou ty na Znojemsku

Hašek: Naše zemědělství bez závlahových systémů nemá šanci na důstojnou existenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Inspirace i diskuze o konkrétních potřebách zemědělců. Dobrá praxe závlahových systémů na Znojemsku. Hejtman Michal Hašek zavítal v pondělí 17. srpna do Dyjákovic, aby se seznámil s fungováním závlahového provozu, do kterého jsou zapojeni  místní zemědělci.  Díky dvaceti zavlažovacím a třem přečerpávacím stanicím se prostřednictvím 420 kilometrů potrubní sítě dostane voda k téměř šedesáti odběratelům.

„Přímo v terénu jsem se zajímal o potřebu případného podnětu směrem k ministerstvu zemědělství a pomoci kraje v otázce závlah. Na základě dnešního jednání se zástupci společnosti Závlahy Dyjákovice a šéfem regionální agrární komory Václavem Hlaváčkem Jihomoravský kraj svolá jednání všech zemědělských společností, které se věnují provozování závlahových systémů na jižní Moravě. Náš region trpí dlouhodobým vláhovým deficitem a jihomoravské zemědělství bez závlahových systémů nemá šanci na důstojnou existenci,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Jak doplnil, smyslem takové schůzky bude popsat si, co je potřeba vyvinout za iniciativu ze strany kraje směrem k ministerstvu zemědělství. „Určitě to bude požadavek na navýšení dotačních titulů, které stát každoročně v rámci ministerstva zemědělství nabízí na závlahové systémy, dále zpřesnění podmínek pro poskytování státních dotací. Dnes jsou například závlaháři limitováni možností podat si pouze jednu žádost ročně. Před několika lety došlo také ke zrušení zemědělské vodohospodářské správy a ta takzvaná malá voda včetně závlahových systémů přešla do gesce státních podniků povodí. Ty se ovšem věnují především velkým řekám a protipovodňové ochraně a nezbývá jim čas a především finanční prostředky na malou vodu a závlahové systémy,“ objasnil hejtman.

Pomoci by mohlo sdružení. „Koordinovalo by přípravu nových žádostí a systémů v této oblasti. Bereme Povodí Moravy jako partnera a budeme se snažit hledat všechny příležitosti z evropských fondů, jak podpořit zachování nebo rozvoj závlahových systémů. Dnes jsem se na Znojemsku přesvědčil, že takové společnosti mohou dobře fungovat. Jsou to sice privátní firmy, kde ale jsou vlastníky zemědělské společnosti. Sami zemědělci si je vytvořili proto, aby si obsloužili území, a jasně zde vidím, že bez trvalé péče a investic v desítkách milionů korun není možné do budoucna závlahové systémy udržet,“ je přesvědčený hejtman, podle kterého musí být strategickým zájmem státu z důvodu především potravinové soběstačnosti a potravinové bezpečnosti, aby tady na jižní Moravě podpořil a udržoval závlahové systémy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích