Havel (ČSSD): Vojáci z aktivní zálohy odjeli na cvičení do Libavé

07.04.2016 17:20

Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel přijel na Krajské vojenské velitelství Karlovy Vary pozdravit dobrovolné vojáky, kteří odjíždějí do Vojenského výcvikového prostoru Libavá na cvičení s názvem „Hradba 2016“.

Havel (ČSSD): Vojáci z aktivní zálohy odjeli na cvičení do Libavé
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Karlovarského kraje JUDr. Martin Havel

Největší cvičení v historii existence vojáků v aktivní záloze „Hradba 2016“ se uskuteční ve dnech 7. až 15. dubna. Jeho hlavním tématem je střežení objektů důležitých pro obranu státu a ochrana úseků státních hranic. Cílem cvičení je prověření a porovnání úrovně připravenosti jednotek aktivní zálohy.

Do Vojenského výcvikového prostoru Libavá bylo povoláno více než 1 100 příslušníků aktivní zálohy. Z Karlovarského kraje se cvičení zúčastní celkem 29 vojáků z pěší roty. „Jsem tu proto, abych vyjádřil podporu vojákům aktivní zálohy. V době, kdy sílí bezpečností riziko spojené s migrační krizí a terorismem, je čím dál tím více potřeba služby aktivní zálohy. Řídíte se krásným heslem – čest, hrdost a vlastenectví. Rád bych vám proto poděkoval za to, co děláte, a popřál vám mnoho úspěchu při cvičení“ uvedl hejtman Martin Havel.

Příčin o nezájem ve službě aktivní zálohy je několik

V současné době má pěší rota Krajského vojenského velitelství Karlovy Vary 43 vojáků. Plánovaný stav je však 150 osob. „Příčin o nezájem ve službě aktivní zálohy je několik. Je to jednak konzumní a pasivní způsob života, dále pak neochota zaměstnavatelů pouštět vojáky na cvičení a v neposlední řadě přísné požadavky na zdravotní stav,“ uvedl ředitel Krajského vojenského velitelství Karlovy Vary Jaroslav Kořínek.

Vzbudit zájem o institut aktivní zálohy se vojáci snaží prostřednictvím nejrůznějších náborových akcí. Pomoci by měla i novela branného zákona a zcela nový zákon o službě vojáků v záloze, kdy by se měla výrazně zvýšit roční odměna z 6 tisíc na 18 tisíc korun, snížit nároky na zdravotní způsobilost a zaměstnavatelům by se měla vyplácet finanční kompenzace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.