Petr Havlík: Welcome to Babišistan

19.10.2014 6:31

„Babišismus“ je starý tradiční systém klientů, jak ho zrodila republika ve starém Římě. Spojoval plebeje s patriciji.

Petr Havlík: Welcome to Babišistan
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

Plebejové (klienti) získávali od patricijů (patronů, nebo li též optimátů) společenskou nebo ekonomickou podporu (případně obojí) a na oplátku sloužili jejich mocenským zájmům. Většinou nevěděli, kam přesně mysl patronů míří, nebo to dokonce cíleně vytěsňovali, neboť patron jim pomohl k uspokojení vlastních ambicí a materiálních potřeb.

Andrej Babiš jde nahoru a tak se klienti jen hrnou. Na jeho kandidátky, i do jeho médií, a samozřejmě k jeho penězovodům. Klasickým dodavatelem klientů nejsou jen firmy napojené na impérium Agrofert, ale krom jiných i některé nevládní organizace, které chtějí vedle vlivu i reálnou moc, aniž by si prozatím byť jen uvědomovaly, že jenom poslouží a slouží. Vzniká tak silné předivo závislosti, z něhož pak již nelze dobrovolně vystoupit. Pro lid obecný se použije osvědčený normalizační model „chléb a hry“. I proto se tak hodí celebrity z bulváru, plné domácích umělců a sportovců. Plebejové dostanou na výběr model žít a užít nebo variantu žít a přežít. To podle míry loajality.

Ano pro ANO se tak stává faustovskou směnkou. A ďábel počítá další a další plebeje do své stáje. Ďábel, který se stal zároveň vůdcem i ostatních patronů, s nimiž se podělil o kořist, i když možná jen dočasně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Havlík

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…