Havlová (VV): Zbouráno, zatopeno - dalším obcím hrozí uhelná smrt

03.12.2013 9:12

Albrechtice, Bylany, Pařidla, Most, Dolní Litvínov, Vršany a desítky dalších obcí reprezentují místa zničená během minulého totalitního režimu při surové honbě za dobýváním uhlí.

Havlová (VV): Zbouráno, zatopeno - dalším obcím hrozí uhelná smrt
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Prolomením limitů těžby hnědého uhlí, které přijala vláda České republiky závazným usnesením č. 444 z roku 1991, dojde k likvidaci dalších obcí a domovů lidí. Asi málokdo si dokáže představit, jaká je to hrůza, když dům, ve kterém člověk strávil radostné dětství, zatopí voda z přehrady či je nenávratně srovnán bagry – to vše jen kvůli uhlí.

Je neoddiskutovatelné, že prolomením limitů nenávratně dojde k dalšímu zhoršování životního prostředí. To zcela jistě nastane kvůli zvýšení prašnosti, k níž dochází při povrchovém dobývání. Logickým důsledkem této situace je odchod obyvatel a následný pokles cen nemovitostí, což v konečném důsledku přispěje ke ztrátě jakékoli budoucnosti tohoto regionu.

Smutné je, že tento černý scénář se bude plnit jen kvůli surovině, již spálíme v kotlích a takto vzniklou energii navíc jen levně prodáme do zahraničí. Stejně za ceny energií na českém trhu to nijak zásadně neovlivní a všichni odběratelé budou i nadále muset platit za solární tunel.

Veřejnosti se utajuje, že prolomením těžebních limitů na povrchovou těžbu nová pracovní místa nevzniknou a při zachování status quo se ztráta zaměstnanosti dá řešit prostými odchody do důchodu.

Mezi přímo ohrožené obce patří například Horní Jiřetín a Litvínov. Lom ČSA bude zavřen při postupném tlumení těžby v průběhu roku 2022. K posledním zlikvidovaným obcím patří Libkovice, a je jen na nás, aby se neobjevila nová jména na seznamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.