Heger (TOP 09): Povinné stáže lékařů v nemocnicích nepodpoříme

29.08.2016 19:40

V nadcházejících dnech se na zdravotním výboru budeme zabývat koaličním návrhem na zavedení tzv. povinných stáží ambulantních specialistů v nemocnicích.

Heger (TOP 09): Povinné stáže lékařů v nemocnicích nepodpoříme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

Předkladatelé návrhu jej odůvodňují zejména nutností zachovat kontakt specialisty s realitou v lůžkových zařízeních, s novými trendy a podobně. Primárně jde ale jednoznačně o snahu zajistit do nemocnic potřebné personální posily. Osobně jsem zásadně proti takovým silovým řešením v režii státu. Jedná se o pozměňovací návrh, který tito poslanci předložili k novele zákona o postgraduálním vzdělávání lékařů.

V tuto chvíli mohu s určitostí říci pouze to, že buď podpoříme úplné zrušení tohoto pozměňovacího návrhu, nebo se přikloníme k variantě stáží dobrovolných. Ty jsou součástí pozměňovacího návrhu, jehož jsem autorem. Tato varianta počítá s usnadněním dobrovolných stáží v případech, kdy o ně mají ambulantní lékaři sami zájem. Nemocnice, které mají akreditaci pro profesní postgraduální výuku, by měly povinnost takovéto stáže umožnit.

LEOŠ HEGER, MÍSTOPŘEDSEDA TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…