Hejtman Běhounek: O výraznější podpoře našich zemědělců se léta mluví, ale málo koná

24.07.2016 15:04

Náš kraj je svým charakterem z velké části venkovský, což má své výhody i nevýhody. Krásná příroda a příjemné životní prostředí jsou pro nás samozřejmostí. Na druhé straně menší koncentrace průmyslu přináší problémy se zaměstnaností.

Hejtman Běhounek: O výraznější podpoře našich zemědělců se léta mluví, ale málo koná
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

V poslední době nám přitom stále více vrásek přinášejí podmínky, v nichž podnikají naši zemědělci. Stále klesající výkupní ceny mléka, ceny masa až 30 % pod výrobními náklady i neustále se snižující soběstačnost v produkci základních potravin. To je současný stav zemědělství v České republice. S tím souvisí razantní snižování stavů dojnic i prasat a následná hrozba propouštění tisíců zemědělců na Vysočině. Proto průběžně vyvoláváme řadu jednání s příslušnými orgány a institucemi.

Se současnou situací především v živočišné výrobě se zemědělství bez zásahu vlády nemůže vypořádat. Reálným hrozbám omezování výroby s následnými dopady na zaměstnanost, vysídlování venkova, i na péči o vodu a krajinu se musíme společnými silami a realizací konkrétně navržených kroků a opatření bránit. Bez intenzivního zapojení státu navíc definitivně ztratíme jakoukoliv potravinovou soběstačnost. Mezi nutné záchranné kroky patří ochrana našeho trhu, nejen před hospodářskou soutěží, kterou narušují dovozy dotovaných potravin, ale i za pomoci nástrojů k usměrňování chování nadnárodních obchodních řetězců mnohdy zvýhodňujících zahraniční dodavatele. Podrobně se stát musí věnovat i dotačním titulům a systematicky zmenšovat rozdíl v dotacích mezi Českou republikou a zeměmi EU, které k nám potraviny dováží. Toho lze dosáhnout i systémem daňových úlev pro české chovatele.

O potřebě výraznější podpory našich zemědělců se léta mluví, ale stále málo koná. Doufám, že k tomu, aby se něco i v tomto směru pohnulo, nebude třeba razantních protestních akcí – jak jsme tomu po léta svědky například ve Francii a jiných západních zemích. Mnohé se po nás v rámci Evropské unie chce, ale například právě v zemědělství máme zcela nerovné podmínky, jež nejsou prostě konkurence schopné. Proto se budeme snažit na všech úrovních tento neutěšený stav stále připomínat, aby se konečně tristní situace našich zemědělců změnila k lepšímu.

Jiří Běhounek
hejtman Kraje Vysočina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.