Hejtman Hašek: Pro regionální spolupráci sankce ani omezení neplatí

07.04.2016 21:28

Moravská metropole hostila zasedání Aliance Tatarů Evropy i česko-tatarstánské podnikatelské fórum

Hejtman Hašek: Pro regionální spolupráci sankce ani omezení neplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Brno ve čtvrtek 7. dubna 2016 hostilo zasedání Aliance Tatarů Evropy. Účastníky jednání spolu s prezidentem Republiky Tatarstán Rustamem Nurgalijevičem Minnichanovem pozdravil jihomoravský hejtman Michal Hašek, který je přivítal na jihu Moravy.

Jak konstatoval hejtman Michal Hašek, s prezidentem Minnichanovem také společně probírali, jak žijí Tataři mimo Republiku Tatarstán a mimo Ruskou federaci. „Srovnávali jsme vzájemné kontakty a péči o krajany s tím, jak o naše krajany pečujeme v České republice – o kontaktech s krajany v Evropě i mimo ni,“ konstatoval Michal Hašek, který alianci, která si klade za cíl spojení Tatarů, společné projekty na uchování jazyka a kultury, popřál, aby byla ve svém konání úspěšná.

Michal Hašek následně společně s prezidentem Minnichanovem zamířili na česko-tatarstánské podnikatelské fórum, kterého se v Brně účastnily desítky zástupců firem z České republiky a Tatarstanu. Hejtman před účastníky fóra zdůraznil, že spolupráce mezi Jihomoravským krajem a Republikou Tatarstán je jednou nejperspektivnějších a nejdynamičtějších zahraničních spoluprací z pohledu našich krajů směrem k Ruské federaci. „Všichni víme, jaká je geopolitická situace - co platí z hlediska Evropské unie a národních států. Chtěl bych na tomto místě zdůraznit, že pro regionální spolupráci žádné sankce a omezení neplatí. V této chvíli už druhým rokem jsou to kraje České republiky, které se snaží být provizorním mostem a nahrazovat to, co by jinak měla normálně fungovat. Chci z tohoto místa poděkovat prezidentu Minnichanovi, protože jeho dnešní návštěva je již třetí jeho cestou během tří let na jižní Moravu. Jsme pro Tatarstán perspektivní region, věřím, že v průběhu této cesty jsme našli a ještě najdeme během dalších jednání témata, která přinesou další nové kontakty a další spolupráci – v byznysu, vědě, výzkumu, inovacích a také v kultuře a ve spolupráci univerzit a vysokých škol. Jsem velmi rád, že zde zafungovala ona pověstná „chemie“ – ta vydá za víc než tisíc bilaterálních jednání či miliony podepsaných vzájemných smluv a diplomatických setkání,“ uvedl ve své řeči hejtman Michal Hašek, který popřál přítomným účastníkům jednání, aby využili této příležitosti a otevírali brány byznysu do Tatarstánu pro české a moravské firmy a stejně tak obráceně pro spolupráci firem z Tatarstánu v České republice. V závěru fóra převzali prezident Minnichanov a hejtman Hašek pamětní medaile k 90. výročí obchodně-ekonomické spolupráce Ruské federace a České republiky.

Závěr dvoudenní návštěvy prezidenta Minnichanova v ČR patřil Praze a přijetí předsedou Senátu Milanem Štěchem, „Na pracovní oběd dorazil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Tématy diskuse byla spolupráce v byznysu, vysokém školství či výměna zkušeností ve veřejné správě a vyslechli jsme i zajímavé zkušenosti v oblasti migrace a soužití více náboženství,“ konstatoval hejtman Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…