Hejtman Netolický: Pořízení nového plynového kondenzačního kotle nebude podpořeno

01.01.2024 18:05 | Tisková zpráva

Dalších 77 milionů korun má Pardubický kraj připravených pro lidi, kteří se chtějí zapojit do posledního kola Kotlíkových dotací a vyměnit starý či dosluhující kotel za nový.

Hejtman Netolický: Pořízení nového plynového kondenzačního kotle nebude podpořeno
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Na konci roku 2023 krajští radní odsouhlasili finanční příspěvek prvním 106 žadatelům. I vy se můžete snadno zapojit a rozšířit seznam podpořených. Pokud o dotaci přemýšlíte, neměli byste váhat příliš dlouho. Šanci máte jen do 31. srpna 2024.

„Na radě jsme schválili poskytnutí dotace 106 žadatelům, celkem se jedná o finanční podporu téměř 16 milionů korun. Jedná se pravděpodobně o poslední výzvu Kotlíkových dotací. I tentokrát je určena pro nízkopříjmové domácnosti, kterým rádi pomůžeme s výměnou kotlů či tepelných čerpadel. Lidé se nemusí bát administrativy, krajští úředníci jim rádi pomohu a poradí. Podpoříme výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním, které nesplňují 3. a vyšší emisní třídu. Připomínám, že od 1. září 2024 vstoupí v platnost zákaz kotlů 1. a 2. emisní třídy. Takže pokud uvažujete o výměně kotle, je nejvyšší čas to začít řešit. Chtěl bych dodat, že na webu Pardubického kraje je vše detailně popsáno a vysvětleno, zveřejněný je i návod k vyplnění žádosti,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr s tím, že celkem Pardubický kraj v několika vlnách Kotlíkových dotací již pomohl 6187 domácnostem získat 690 milionů korun.

Zelená pro kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43734 lidí

Pardubický kraj v poslední výzvě Kotlíkových dotací podporuje výměnu starého kotle za nový zdroj tepla, který splňuje předem stanovené podmínky. „Tím může být kotel na biomasu s ručním či automatickým přikládáním, v tomto případě může dotace dosáhnout až 130 tisíc korun, nebo tepelné čerpadlo s dotací až 180 tisíc, přičemž výše dotace může být až 95 % ze způsobilých výdajů. Pořízení nového plynového kondenzačního kotle nebude podpořeno,“ vysvětluje podmínky dotačního titulu hejtman Martin Netolický.

Kdo může žádat o dotaci?

  • Domácnosti, v nichž žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o kotlíkovou dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně.
  • Domácnosti, v nichž žadatel nebo některý z členů jeho domácnosti v období od 1. ledna 2022 do doby podání žádosti o kotlíkovou dotaci pobíral příspěvek na bydlení - není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu.

Více informací najdete ZDE.

A co ostatní zájemci?

Vlastníci a spoluvlastníci nemovitostí, kteří nespadají mezi domácnosti s nižšími příjmy, mohou využít dotaci z Nové zelené úsporám.

„Zajímavou příležitostí také je, že v rámci jedné žádosti mohou získat podporu i na další úsporná opatření jako třeba na zateplení nebo využití dešťové vody. Díky komplexnímu projektu navíc získají finanční bonus. Poskytovatelem dotace je v tomto případě Státní fond životního prostředí,“ zakončuje radní Valtr.

Bližší informace lze získat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…