Hejtman Novák: Investice? Jsme nejúspěšnější ze všech regionů v republice

03.06.2015 20:17

Přední investoři Moravskoslezského kraje a zástupci státní správy se dnes sešli na prvním ročníku konference GET MORE – Investiční příležitosti, kterou uspořádal Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Agenturou pro regionální rozvoj. Konference v Clarion Congress Hotelu v Ostravě se zúčastnilo přes 200 zástupců zahraničních i místních firem, majitelů krajských průmyslových zón a developerských společností. Diskutovali o aktuálních investičních příležitostech v kraji a o podpoře podnikání a investic.

Hejtman Novák: Investice? Jsme nejúspěšnější ze všech regionů v republice
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

„Náš kraj je za rok 2014 co do počtu zprostředkovaných investičních projektů nejúspěšnější ze všech regionů v republice. Z provedených analýz vyplývá, že se kraji daří získávat takové investice, které s sebou nesou vytváření nových pracovních míst i investice do výrobních závodů,“ sdělil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Konference proběhla formou panelových diskuzí, ve kterých si vrcholní manažeři zahraničních i domácích firem a zástupci dalších institucí vyměnili zkušenosti a názory na stav infrastruktury pro podnikání v kraji a na kvalitu a dostupnost pracovní síly.

„Moravskoslezský kraj má co nabídnout. Průmyslová tradice, úroveň technického vzdělávání, vědecko-výzkumné zázemí, dobrá poloha v rámci Evropy a v neposlední řadě pracovitost zdejších lidí znamenají velký potenciál,“ říká Jiří Cieńciała, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.

 „Zahraniční investoři se zajímají zejména o to, jakou návratnost, efektivitu a výnos bude jejich investice mít. Při zvažování investice neporovnávají primárně výši podpor v jednotlivých zemích, chtějí znát konečný účet. Česká republika patří k rozvinutým ekonomikám, které se orientují na výrobky s vyšší přidanou hodnotou, a proto se zde investoři zajímají hlavně o kvalitu pracovní síly, její kvalifikaci, množství a celou řadu dalších kvalitativních faktorů,“ uvedl generální ředitel Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest Karel Kučera.

Konferenci doplnil miniveletrh, na kterém města a obce kraje prezentovala nabídku průmyslových zón a dalších nemovitostí vhodných pro investice a podnikání. Své lokality prezentovali například partneři konference - společnosti Asental Group a CTP Invest nebo provozovatel Nové Karolíny PasserInvest i město Ostrava, Karviná, Havířov, Nový Jičín nebo Kopřivnice. Pro zájemce připravila pořádající Agentura pro regionální rozvoj dvoustranná jednání s vystavujícími.

Na odpoledne byly připraveny tři odborné worskhopy, zaměřené na novinky v oblasti investičních pobídek, na možnosti využívání brownfieldů a také na problematiku rozvoje západní části Moravskoslezského kraje. „Program byl pečlivě připravený. Investorům chceme poskytnout potřebné informace, kde mohou investoři zasídlit, zprostředkováváme jednání s majiteli ploch a realizujeme takové aktivity pro investory, abychom v konečném důsledku podpořili tvorbu pracovních míst a ekonomický rozvoj kraje,“ dodala Petra Chovanioková, ředitelka Agentury pro regionální rozvoj, a.s.

Partnery krajské konference byla Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, CTP Invest, společnost Asental group a statutární město Ostrava. Zúčastnil se jí hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, primátor města Ostravy Tomáš Macura a generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…