Hejtman Novotný jednal s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem

12.09.2014 14:52

Hejtman Josef Novotný jednal na krajském úřadě s přesedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem v rámci jeho návštěvy regionu. Společně diskutovali o návrhu krajské dálniční známky i o problému ubytoven a doplatku na bydlení.

Hejtman Novotný jednal s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem
Foto: Oficiální foto Josefa Novotného
Popisek: Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

?Hejtman objasnil předsedovi sněmovny návrh na zavedení krajské dálniční známky, který bude opět obhajovat na nadcházející schůzi poslanců. „Jsem spokojen s reakcí pana předsedy, kterému jsem vysvětlil fungování levnější dálniční známky nejenom pro oblast Karlovarského kraje, ale pro všechny regiony v republice. Jan Hamáček se vyslovil pro to, aby se debata o této formě dálničního kuponu neukončovala a aby poslanci návrh, s nímž se podrobněji seznámí, pustili do dalšího čtení,“ uvedl Josef Novotný.

Hovořilo se také o problému s ubytovnami, jejichž majitelé zneužívají své klienty a získávají od nich platby nájmu z dávek pomoci v hmotné nouzi. V malých a často hygienicky nevyhovujících prostorách jednoho pokoje mnohdy žijí i celé rodiny. „Jde o téma, které je pro naši vládu prioritní, předložili jsme návrh změny zákona o pomoci v hmotné nouzi k diskuzi, která nebude jednoduchá. Změna tkví například v tom, že by doplatek na bydlení šel na podlahovou plochu, nikoli na osobu. Je třeba ale věc vidět i v té souvislosti, aby se změnou zákona řada lidí náhle nepřišla o střechu nad hlavou,“ konstatoval Jan Hamáček.

Hejtman Josef Novotný rovněž připomněl, že v uplynulém roce ministerstva zdravotnictví ČR a SRN podepsala smlouvu o podmínkách spolupráce v oblasti přeshraničních zásahů zdravotnických záchranných služeb. „Smlouvu je však třeba rozpracovat na úrovni krajů, přičemž Karlovarský kraj je v téhle věci velmi aktivní. Budu také usilovat o změnu legislativy v oblasti vyjasnění úhrad ze strany zdravotních pojišťoven. Lidé v českém příhraničí se mohou dostat do situace, kdy je pro ně snazší vyhledat ošetření na německé straně a naopak, ale v tom případě je problém s úhradami,“ poznamenal hejtman. Předseda sněmovny se proto obrátil na náměstka hejtmana Miloslava Čermáka, aby inicioval jednání v rámci dotčených krajů, na základě kterého by se mohly legislativní změny urychlit.

Dalším tématem také byla dostavba rychlostní silnice R6, přičemž hejtman zopakoval, že problém nevidí v nedostatku financí státu na stavbu, ale v samotné přípravě staveb a v pomalém výkupu pozemků. Společně s předsedou sněmovny se shodli na tom, že je třeba co nejdříve zahájit klíčové stavby jako jsou například obchvaty Řevničova nebo Lubence, což by výrazně zlepšilo bezpečnost a plynulost provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-karlovarsky.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!