Hejtman Půta: Kulturní vyspělost národa se pozná podle toho, jak pečuje o svou historii

26.11.2019 6:28

Jsou v mnoha vesnicích a městech po celém kraji a připomínají oběti těch, kteří padli ve válkách: hroby, pomníky a pamětní desky. Za příkladnou péči o tato pietní místa na více než desítce míst od Českolipska až po Semilsko předali v multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje pamětní plakety zástupce ministerstva vnitra Imrich Vetrák a hejtman Martin Půta.

Hejtman Půta: Kulturní vyspělost národa se pozná podle toho, jak pečuje o svou historii
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

„Kulturní vyspělost národa se pozná nejen podle toho, jak si váží a chápe svou vlastní historii, ale také jak o ni pečuje,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Během třiceti let zasáhly do života obyvatel kraje hned dva válečné konflikty. Mobilizaci a útrapy první války pocítila snad každá rodina v tehdejším mocnářství, a ta druhá si s ní v mnohém nezadala. Je dobře, že města a obce nezapomínají na tyto neveselé události, ačkoliv se odehrály i před více, než sto lety.“

Vybraní zástupci si ocenění převzali za péči o hroby a památníky v Peřimově, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Loktuši, Frýdlantu, Slané u Semil, Semilech, Libštátu, Veselé u Semil, Chuchelně, Příkrém a Vlastibořicích-Jivině. Za příkladné vedení centrální evidence válečných hrobů získal ocenění také pracovník odboru školství, kultury a vnějších vztahů semilského městského úřadu Roman Hedvičák a za dlouhodobou spolupráci s městem Jablonec nad Nisou při obnově mnoha památníků na jeho území akademický sochař Jiří Dostál a jeho syn Ondřej.

Udílení pamětních plaket se konají po celé republice. Navrhují a doporučují je zástupci všech krajských úřadů na základě vlastních kontrol a doporučení jednotlivých starostů měst a obcí. Souhlas s přidělením pamětních plaket vydává ministerstvo obrany.

V Libereckém kraji je 635 válečných hrobů, pomníků a pamětních desek, kraj a ministerstvo v předchozích letech pamětní plaketou ocenily deset jednotlivců, měst a obcí. Letos k nim přibylo dalších šestnáct.

Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Libereckého kraje spustil Interaktivní mapu válečných hrobů a pietních míst, jež se nalézá na webu ZDE.

Péče o válečné hroby nepředstavuje jen údržbu jednotlivých památníků, ale i zrestaurování hrobů, které v minulosti zanikly; například v Jablonci nad Nisou loni zdařile obnovili tři pietní místa, která byla v minulosti zničena a odstraněna. O válečné hroby se z vlastní iniciativy starají nejen samotní vlastníci, ale různá sdružení a sbory dobrovolných hasičů, jako je tomu třeba v Semilech-Bítouchově.

Občas dojde i ke zřízení zcela nového pietního místa, jako například v obci Víska, kde na žádost Občanského sdružení Víska bylo v roce 2015 vznikl památník, připomínající odvahu a statečnost posádky spojeneckého letadla, sestřeleného 5. března 1945.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.