Hejtman Půta: Starostové nebudou muset chodit leštit kliky na ministerstva

19.07.2017 18:28

Projev na 8. schůzi Senátu dne 19. června 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní

Hejtman Půta: Starostové nebudou muset chodit leštit kliky na ministerstva
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

Vážení paní senátorky, páni senátoři, pane místopředsedo, já chci na úvod poděkovat za jistou kreativitu, kterou jste projevil i při projednávání předchozích bodů, protože já jsem se zasekl před Prahou od Mladé Boleslavi a původní desátou hodinu jsem tak úplně nestihl. Tak děkuji za tuto vaši mimořádnou vstřícnost.

Ten návrh zastupitelstva Libereckého kraje je poměrně jednoduchý. Snaží se navrátit do rozpočtových příjmů českých a moravských měst a obcí peníze, které se z nich ztratily v době, kdy vznikal v rámci důchodové reformy II. pilíř penzijního připojištění. Je potřeba říct, že v Senátu v roce 2015 proběhl pokus, když se navracely ty rozpočtové příjmy do rozpočtů krajů, v podstatě to samé udělat i pro města a obce. Jestli si to dobře pamatuji, tak o jeden hlas to tenkrát neprošlo. My jsme se jako zastupitelstvo kraje loni v květnu všemi hlasy napříč politickým spektrem domluvili na tom, že se pokusíme využít zákonodárné iniciativy kraje a vrátíme tento návrh zpátky do sněmovny. Chci tady poděkovat i kolegům z Pardubického kraje, protože velice podobný návrh, velice podobnou iniciativu projevilo také zastupitelstvo Pardubického kraje. Myslím, že ty rozdíly v těch návrzích byly velice minimální.

Ten návrh je poměrně jednoduchý. Ve sněmovně se k němu ještě v rámci projednávání připojila změna koeficientů, v rámci kterých se navrhuje navýšit příjmy na počet dětí v základních a mateřských školách. Musím říct, že s tou změnou, tak, jak byla ve sněmovně schválena, osobně jako zástupce předkladatele nemám žádný problém. Myslím, že to je racionální a chtěl bych vás v tomto směru poprosit o podporu tohoto návrhu. Myslím si, že peníze, které dostanou do své správy města a obce a budou o nich rozhodovat obecní a městská zastupitelstva, jsou ze státního rozpočtu jedny z nejlépe investovaných. Protože budou použity na podporu investic, na opravu obecního a městského majetku napříč celou republikou. Nebude se o nich rozhodovat nikde v žádném skleněném zámku v Praze, starostové nebudou muset chodit leštit kliky na žádná ministerstva a sami si rozhodnou, na co ty peníze potřebují.

Děkuji za možnost tady vystoupit a velice krátce vás s tím návrhem seznámit. A ještě jednou díky za vstřícnost při projednávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…