Hejtman Řihák navštívil Příbramsko, první cesta vedla do Domova seniorů

05.02.2014 6:42

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák se v úterý 4. února vydal na první cestu po regionech. Jako první navštívil Příbramsko. V Dobříši se setkal s klienty domova seniorů a poté v Příbrami se starosty obcí a měst Příbramska.

Hejtman Řihák navštívil Příbramsko, první cesta vedla do Domova seniorů
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

„Rád bych slyšel, co trápí obyvatele Středočeského kraje a v čem by jim náš krajský úřad mohl pomoci. Současně chci informovat o tom, co kraj pro občany dělá, jaké mají možnosti čerpat peníze z krajských fondů nebo jaké další možnosti kraj nabízí,“ vysvětlil středočeský hejtman Josef Řihák účel svých cest do jednotlivých regionů kraje.

Na Příbramsku hejtman nejprve navštívil Domov seniorů v Dobříši, kde jej přivítala ředitelka Marie Doležalová. Hejtman informoval klienty domova o tom, jak kraj podporuje své příspěvkové organizace zaměřené na péči o seniory. Středočeský kraj je zřizovatelem 40 domovů pro seniory s celkovou kapacitou 3 502 míst a deseti domovů se zvláštním režimem pro cílovou skupinu seniorů. V těchto speciálních domovech je k dispozici celkem 276 míst. V roce 2013 kraj dotoval provoz domovů seniorů částkou 67 milionů korun, rok předtím činil příspěvek 32,8 milionů korun.

„Letos stavíme dva nové domovy seniorů - v Uhlířských Janovicích a Rakovníku. Dostavba Domova seniorů v Uhlířských Janovicích se 165 novými lůžky za 271 milionů skončí v létě 2015. Domov v Rakovníku vzniká z bývalého internátu a bude stát 54 milionů. Dokončen by měl být letos v prosinci. Nový domov zde najde 80 klientů. Zaměřujeme se také na vzdělávání pracovníků v poskytování sociálních služeb. Považuji za důležité, aby se kraj uměl postarat o své seniory,“ řekl hejtman Josef Řihák.

Domovy seniorů mají možnost kromě přímých příspěvků na provoz od kraje získat také další peníze z humanitárního nebo dalších fondů. „Vloni jsme na pomoc seniorům z fondu hejtmana dali téměř 470 tisíc korun. Podpořili jsme například projekt s názvem Šikovné ruce našich seniorů pro radost a potěšení organizovaný Centrem sociálních a zdravotních služeb v Poděbradech. Příspěvek získalo také Cvičení pro seniory v Příbrami. Domov seniorů v Dobříši získal od kraje v roce 2013 příspěvek ve výši 3,6 milionu korun. V roce 2012 to bylo 842 tisíc korun a v roce 2011 1,14 milionu korun. Středočeský kraj také v roce 2011 poskytl dobříšskému domovu seniorů dotaci ve výši 500 tisíc korun na výtah. V letošním roce vám kraj zatím posílá stejně peněz jako vloni. Ale zásluhou toho, že dnes máme vládu v čele s premiérem z ČSSD, mohu vám slíbit, že na sociální péči bude letos určitě více peněz než před rokem,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

Dobříšští senioři se zajímali o budoucnost místní polikliniky. Hejtman vysvětlil, že zařízení patří městu a ordinují v něm soukromí lékaři, nicméně kraj učiní vše proto, aby zdravotní péče v Dobříši nebyla omezena. „Středisko zdraví Dobříš, které spravuje zdejší polikliniku, vypovědělo naší krajské Oblastní nemocnici Příbram nájemní smlouvu na využití laboratoří v dobříšské poliklinice jako svého odběrného místa. Jednáme, aby naše nemocnice zde opět mohla provádět odběry a naši pacienti tak nemuseli jezdit do Příbrami. Pokud nebude možné dál využívat laboratoře v poliklinice, kraj určitě najde jiné řešení,“ řekl hejtman Josef Řihák.

Z Dobříše hejtman přejel do Příbrami, kde se v zasedacím sále příbramského zastupitelstva konalo setkání se starosty obcí a měst z Příbramska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Prý nás neosvobodili Rusové, ale Ukrajinci, píší

7:17 Malý (Trikolora): Prý nás neosvobodili Rusové, ale Ukrajinci, píší

Už zase kácíme pomníky a přepisujeme osnovy ve školách. Zase se pomalu vracíme k totalitě, socialism…