Hejtman Štěpán: Investici do rychnovské nemocnice vnímáme jako zcela zásadní

18.07.2019 17:36

Ministr zdravotnictví se seznámil s krajským zdravotnictvím a navštívil nemocnici v Rychnově nad Kněžnou.

Hejtman Štěpán: Investici do rychnovské nemocnice vnímáme jako zcela zásadní
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu 17. 7. navštívil Královéhradecký kraj. Během návštěvy ho s regionálními zdravotnickými projekty seznámili zástupci kraje a krajských nemocnic. Ministr také zavítal do rychnovské nemocnice, na jejíž modernizaci se má stát finančně podílet.

„Pana ministra jsme seznámili s významnými projekty a s hospodařením krajského zdravotnictví. Informovali jsme ho o pokračujícím výběrovém řízení na nákup magnetické rezonance pro náchodskou nemocnici i o uvažované fúzi krajských nemocnic, která zlepší ekonomiku krajem řízených zdravotnických zařízení. Dalším velkým úspěchem je dokončená soutěž na pořízení jednotného nemocničního informačního systému, který jsme v dubnu vysoutěžili jako vůbec první kraj v celé republice,“ sdělil Aleš Cabicar, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Ministr Adam Vojtěch dále v doprovodu hejtmana Jiřího Štěpána, náměstka Aleše Cabicara, radního Václava Řehoře a zástupců vedení krajských nemocnic navštívil nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Královéhradecký kraj plánuje v rámci rozšíření průmyslové zóny nemocnici zmodernizovat. Na 400milionový projekt má přispět stát.

„S ministrem zdravotnictví jsme navázali na předešlá jednání s premiérem a dalšími zástupci vlády ČR. Investici do rychnovské nemocnice vnímáme jako zcela zásadní, proto jsme v souladu se závěry strategické komise vypsali výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace na její přístavbu a modernizaci. To, že připravujeme zateplení a výměnu oken pavilonu DIGP a modernizaci porodních sálů, znamená, že s nemocnicí jednoznačně počítáme a budeme pokračovat v práci pro její rozvoj. Modernizací nemocnice docílíme nejen zkvalitnění poskytované péče, ale i zlepšení vybavenosti celého Rychnovska,“ zhodnotil hejtman Jiří Štěpán.

Ministr zdravotnictví přislíbil, že věc projedná s ministryní financí Alenou Schillerovou a zkusí najít řešení v podobě rozložení dotace do několika let. Kraj by první finance mohl potřebovat v horizontu let 2020 až 2022.

V červnu kraj vypsal soutěž na zhotovitele projektové dokumentace. Aktuální termín pro podání nabídek je 14. srpen 2019. „Projekt modernizace rychnovské nemocnice počítá s vybudováním multioborového pavilonu akutní lůžkové a intenzivní péče s centrálním příjmem. Vzniknout by měly i nové operační sály spolu s lůžkovou částí,“ doplnil radní pro investice Václav Řehoř.

Projekt na modernizaci rychnovské nemocnice je součástí vládního usnesení č. 97 z února 2015 o podpoře průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a rovněž Memoranda uzavřeného mezi Vládou ČR, Královéhradeckým krajem a společností Škoda Auto. V červnu 2017 vláda přislíbila navýšení investice do rychnovské nemocnice na 300 milionů korun ze státního rozpočtu.

Rychnovská nemocnice zajišťuje zdravotnickou péči pro spádovou oblast s minimálně 80 tisíci obyvateli. Spadá sem oblast Orlických hor a průmyslová zóna Solnice-Kvasiny, kam dojíždí za prací na 12 tisíc lidí. Rychnovsko je druhým největším okresem v Královéhradeckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.