Hejtman Zimola: Na jihu Čech nedochází k napětí mezi krajem a dopravci. Jejich zákonné nároky budou dodrženy

10.02.2017 19:10

Nejsou žádné důvody k tomu, aby na jihu Čech docházelo k napětí mezi krajem a autobusovými dopravci kvůli navyšování platů řidičů. Řekl to hejtman Jiří Zimola po setkání zástupců kraje, společnosti JIKORD a přepravců, se kterými má kraj uzavřenou smlouvu. Jednání se uskutečnilo ve čtvrtek 9. února.

Hejtman Zimola: Na jihu Čech nedochází k napětí mezi krajem a dopravci. Jejich zákonné nároky budou dodrženy
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

O lednovém zvýšení mezd řidičů veřejné autobusové dopravy rozhodla loni na podzim vláda. Uvedení jihočeští dopravci nyní vyčíslili, že je toto navýšení vyjde celkem na 66 milionů korun ročně. „Mohu potvrdit, že zákonné nároky řidičů budou dodrženy,“ řekl Zimola a zároveň dopravce ujistil, že kraj se v souladu s platnou legislativou vynasnaží dostát svým finančním závazkům k zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou.

Dopravci ujištění vedení kraje uvítali

Náměstek hejtmana pro dopravu Jan Kubík v souvislosti s tím připomněl, že na rozdíl od některých krajů nemá Jihočeský kraj legislativní problémy s uzavřením dodatků smluv. „Všichni smluvní dopravci mají desetileté smlouvy platné do prosince 2019,“ upřesnil.

Podle Kubíka přítomní dopravci ujištění vedení kraje uvítali. „Zároveň nás informovali, že zajistí výplatu mezd řidičům autobusů v plné výši dle nařízení vlády do doby uzavření dodatků smluv,“ dodal Kubík.

Kraj v mezidobí před uzavřením dodatků smluv pak provede kontrolu předpokládaného navýšení mezd řidičů u jednotlivých dopravců, aby měl naprostou jistotu o využití prostředků z veřejných zdrojů. „Kategoricky chceme, aby peníze, které mají kraje dopravcům doručit, skutečně skončily na výplatních páskách řidičů,“ zdůraznil Zimola.

Vláda zatím nerozhodla o tom, zda vyhoví požadavkům asociace krajů

Vláda ale zatím nerozhodla o tom, zda vyhoví požadavkům Asociace krajů ČR, se na financování zvýšení mezd podílet. „Nejbližší jednání mezi oběma stranami se uskuteční 20. února a teprve po následném rozhodnutí vlády bude možno říct, jakou částkou bude navýšení platů financovat kraj,“ naznačil Zimola. Doufá přitom, že vláda krajům přispěje významnou částí, protože to byla právě ona, která o navýšení mezd rozhodla.

Poté bude muset krajské zastupitelstvo schválit rozpočtovou změnu, neboť navýšení mezd není zahrnuto do rozpočtu dopravní obslužnosti pro letošní rok. „Teprve následně bude možné aktualizovat příslušné smlouvy s dopravci a zpětně jim doplatit navýšení mezd řidičů s účinností od počátku ledna,“ naznačil Kubík.

Z celkem 11 autobusových dopravců, se kterými má kraj uzavřenu smlouvu, se jich čtvrtečního jednání zúčastnilo 10. Konkrétně: ČSAD Autobusy České Budějovice, GW Bus, Comett plus, ICOM transport (včetně ČSAD Jindřichův Hradec), ARRIVA Praha, Dopravní podnik města ČB, ČSAD STTRANS, Josef Štefl tour a Dopravní podnik města Vlachovo Březí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…