Herold (ODS): Výměna starosty v Praze 5 je výsledkem nefunkčnosti celého současného vedení radnice

11.09.2023 18:25 | Tisková zpráva

Minulý týden Praha 5 Sobě ohlásila změnu na postu starosty Prahy 5. Na úterním zastupitelstvu (12. 9. 2023 od 9 hod.) má dosavadního starostu Jaroslava Pašmika nahradit Radka Šimková, neuvolněná zastupitelka bez zkušeností s fungováním Rady Prahy 5.

Herold (ODS): Výměna starosty v Praze 5 je výsledkem nefunkčnosti celého současného vedení radnice
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Herold z ODS

Uváděným důvodem je nutnost řešení právních problémů, avšak realita je jiná. Tento krok je pouze snahou o zastínění skoro rok nefungující radnice a manažerské neschopnosti starosty a celé Rady pod jeho vedením. Radnice neřeší bezpečnost, není schopna realizovat probíhající ani nové projekty, neprobíhá řádný úklid městské části a úřad se stává zcela nefunkční.

„Výměnu starosty se zmíněným odůvodněním považujeme pouze za snahu o zakrytí reálného stavu na radnici Městské části Prahy 5. Realita je taková, že současné vedení radnice prokázalo jen nekompetenci a základní neznalost fungování samosprávy. Rada městské části je neakceschopná a nedělá potřebná rozhodnutí, a to ani takové, které voličům slibovala – například v námi připravované výstavbě základní školy na Cibulkách svými nekompetentními kroky zavinili pouze oddálení a tím pádem i prodražení celého projektu. Bezpečnost občanů se zhoršila. V ulicích Prahy 5 je nepořádek, koše jsou přeplněné, místo záhonů roste plevel atd. Současná koalice se ubíjí v žabomyších válkách, aniž by řešila skutečné problémy občanů Prahy 5. Rezignaci proto vnímáme pouze jako snahu Prahy 5 Sobě udržet nefunkční koalici, která vládne s pouhou většinou jednoho hlasu, co nejdéle,“ říká Lukáš Herold, předseda zastupitelského klubu ODS.

„Ukázkovým příkladem neschopnosti reagovat na krizové situace, se kterými však každý starosta musí svým způsobem počítat, je radikální zhoršení bezpečnosti u Anděla potažmo na velké části Smíchova. Pan starosta situaci podcenil a hned po nástupu přestal v této oblasti vyvíjet jakoukoliv aktivitu, a to včetně základní komunikace s Magistrátem. Bohužel výsledky tohoto polevení můžeme na Smíchově vidět každý den na vlastní oči. Současná koalice z hlediska bezpečnosti navíc přestala řešit kontaktní centra. Od rezidentů z oblasti kolem ulice Na Skalce se množí stížnosti na chování drogově závislých, kteří navštěvují kontaktní centra. Vedení radnice tyto hlasy ignoruje. V posledních měsících se podle našich zpráv problém s bezpečností a bezdomovectvím nově přesouvá i na Barrandov,“ popisuje Renáta Zajíčková, poslankyně PSP a zastupitelka Prahy 5.

Bezpečnost však není jedinou oblastí, která se pod novým vedením zhoršuje. Obdobně je to i s realizací projektů. „Za první pololetí letošního roku Rada proinvestovala pouze 25 % z původně plánované částky rozpočtu, který si tato Rada nechala schválit v březnu letošního roku. Neschopnost realizace projektů tak můžeme vidět nejenom na těch velkých, ale i na těch menších jako je například revitalizace a dostavba hřišť v Hlubočepech, která ještě nezačala, i když jsou podklady již připraveny,“ vysvětluje Zdeněk Doležal, zastupitel Prahy 5.

Současného starostu má nahradit Radka Šimková, která byla zvolena na devátém, tedy předposledním místě zvolených zastupitelů Prahy 5 Sobě, a byla neuvolněnou zastupitelkou a zároveň předsedkyní bezpečnostní komise, což ji činí spoluzodpovědnou za současné zhoršení situace na Andělu a Smíchově. „Namísto jednání komise si paní zastupitelka Šimková sháněla podpisy pod peticí proti Radlické radiále, a to dokonce i na jednáních SVJ, což považujeme za krajně nevhodné. Text petice je navíc v rozporu s oficiálním názorem MČ Prahy 5 a jeho současného vedení, stejně jako postoji Hlavního města Prahy a jejího 1. náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), který má výstavbu Radlické radiály na starosti. Nepřijde nám příliš šťastné řešení nahrazovat starostu řadovou neuvolněnou zastupitelkou. Nechceme jistě podceňovat schopnosti budoucí paní starostky, ale za normálního stavu bychom očekávali zvolení některého z již současných členů Rady. Praha 5 momentálně stojí a bude stát před celou řadou důležitých rozhodnutí a do této situace bude teprve probíhat aklimatizace starostky, která nemá zkušenost fungováním Rady a vlastně ani pořádně celé radnice. Tento krok jen zavdává myšlenkám, že v současné Radě Praha 5 Sobě ani nikoho kompetentního nemá,“ uzavírá Lukáš Herold. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…