Hlavatý (TOP 09): Příjmy Pardubicím klesnou, rozpočet s tím ale nepočítá

29.11.2020 22:06

Pokles ekonomiky v důsledku covidové krize a snížení daní schválené Poslaneckou sněmovnou mohou zasadit hluboké rány do rozpočtů krajů a obcí. Rozpočet města Pardubice, který bude ke schválení předložen na příštím zasedání zastupitelstva ale s poklesem příjmů nepočítá.

Hlavatý (TOP 09): Příjmy Pardubicím klesnou, rozpočet s tím ale nepočítá
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Ačkoliv nelze odhadnout, jak dlouho tu s námi bude COVID-19 a jak hodně se letos a v příštích letech propadne národní ekonomika, jedno je jisté – příjmy veřejných rozpočtů se sníží. „Samostatný plán daňových příjmů města ovšem odhaduje, že budou příští rok stejné, a v letech 2021 a 2022 dokonce opět porostou. Ale neporostou! Tato krize může trvat 2-3 roky, město přijde o stovky milionů příjmů, ale v rozpočtu to nijak nereflektuje,“ říká finanční analytik TOP 09 Stanislav Hlavatý.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Další špatnou zprávou je tempo zadlužování města. „Zatímco v roce 2019 činily splátky dlouhodobých úvěrů 30 mil Kč, tak v roce 2020 to bude 322 mil Kč a v roce 2021 se počítá se sumou až 536 mil Kč,“ vyčísluje Hlavatý.

Kromě přepracování rozpočtu a výhledu na další roky by město mělo začít šetřit na provozních výdajích. „Soukromý sektor v krizi skomírá. Snižují se platy, snižují se náklady, propouští se. To bohužel neplatí pro naše město, jehož náklady na vlastní správu i v době krize rostou,“ říká Stanislav Hlavatý. „Šetří se zatím pouze na investicích, jako jsou opravy městského majetku, zlepšení dopravní infastruktury, cyklostezky, zeleň, sportovní areály apod. V rozpočtu jsem nenašel fotbalový stadion, byl v tichosti odsunut, nebo je jen umně schován?“ uzavírá Stanislav Hlavatý z TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…