Hlubuček (STAN): Praha je bezpečná. Myslí si to drtivá většina obyvatel

31.01.2019 11:58

Kriminalita v hlavním městě každoročně klesá. Dlouhodobý trend oceňují i její obyvatelé. Vyplývá to z „Analýzy pocitu bezpečí“, kterou si nechala Praha vypracovat. Výsledky analýzy ukazují, že 90 % obyvatel se v okolí svého bydliště cítí bezpečně.

Hlubuček (STAN):  Praha je bezpečná. Myslí si to drtivá většina obyvatel
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta obce Lysolaje Ing. Petr Hlubuček (STAN)

„Praha je tak bezpečná, jak se v ní Pražané a turisté bezpečně cítí. Ukazuje se, že cílené investice města do vybavení především městské policie a dalších bezpečnostních složek jsou správným rozhodnutím. Výsledek analýzy je pro nás dobrým vysvědčením,“ říká náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček.

„Výsledek výzkumu je třeba brát s velkou pokorou. Je to pro nás závazek k ještě usilovnější práci pro naši nádhernou metropoli. Práce strážníků, stejně jako policistů, hasičů a záchranářů, je velmi náročná, zodpovědná a mnohdy i nebezpečná. Všichni si zaslouží naše uznání a obdiv,“ popisuje ředitel pražské městské policie Eduard Šuster.

„Analýza pocitu bezpečí“ navazuje na tři roky starý obdobný průzkum a ukazuje, že se pocit bezpečí zvýšil ve všech městských částech metropole. Výjimkou není ani turisticky a nočním životem exponovaná Praha 1, kde se k pocitu bezpečí přihlásilo o 3 % obyvatel více než před třemi lety.

„Práce tím samozřejmě zdaleka nekončí. Aktuálně se například snažíme zvýšit počet strážníků v ulicích. V tom je důležitým faktorem motivace nových uchazečů. Proto jsme nedávno požádali ministryni práce a sociálních věcí o navýšení rizikového příplatku strážníků. A samozřejmě plánujeme další investice, které poslouží k navýšení bezpečnosti v hlavním městě,“ dodává náměstek primátora Hlubuček.

Průzkum veřejného mínění vypracovala na žádost hlavního města Prahy společnost Ipsos na vzorku 1200 dotázaných. Počet dotazovaných se oproti podobné analýze z roku 2015 zvýšil a ukazuje, že Prahu řadí mezi nejbezpečnější metropole světa i turisté.

„Jsem velice rád, že dlouhodobě stoupá důvěra občanů v Policii České republiky. Výsledky tohoto výzkumu ukazují, že pražské policii věří řádově ještě o 10 procent více občanů, než je aktuální celorepublikový průměr. Je to výrazem toho, že pražská policie umí vytvářet bezpečný prostor, bojovat s kriminalitou, chránit před hrozbou teroristických útoků a stejně tak zvládat i velká bezpečnostní opatření. Tento výsledek vnímám jako oceněním každodenní práce všech pražských policistek a policistů," vysvětluje ředitel pražské policie Jan Ptáček.

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka teď musí metropole zapracovat na zrychlení a zjednodušení spolupráce města a bezpečnostních složek v oblastech jako jsou drogy či pouliční kriminalita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách