Hnyková (Úsvit): Jsme pro dětskou skupinu, ale s výhradami

19.06.2014 22:43

Zákon o dětské skupině může pomoct, ale i poškodit současný systém vzdělávání dětí v předškolním věku.

Hnyková (Úsvit): Jsme pro dětskou skupinu, ale s výhradami
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Zítra proběhne v Poslanecké sněmovně hlasování o návrhu zákona o péči o dítě v dětské skupině ve třetím čtení. Jedná se z mého pohledu o velmi důležitý zákon, protože umožní rodičům, aby mohli své dítě svěřit přes den do péče nejen klasickým mateřským školkám, které jsou v dnešní době přeplněné, ale i zařízením, které nový zákon definuje.

Zde ovšem vidím i jisté riziko, které je právě spojeno s mateřskými školkami. Ty musí splňovat mnohem náročnější hygienické a jiné nároky, než zařízení dětských skupin. Ale hlavně nároky na vzdělání personálu mateřských škol jsou mnohem vyšší. U dětských skupin chybí kontrolovatelný plán péče.

I díky tomuto podalo mnoho poslanců a poslankyň pozměňovací návrhy, které omezují věk dítěte, po který by mohlo navštěvovat dětskou skupinu. Pozměňovací návrhy se týkají i jiných oblastí. Ať už se jedná o očkování, nebo zabezpečení stravování, hygienických norem, nebo právě omezení věku.

Protože v hnutí Úsvit přímé demokracie vnímáme velké riziko v rozdílu ve vzdělávání dětí v dětské skupině a klasické mateřské škole, podali jsme i my pozměňovací návrh, který vymezuje věk, po který může dítě dětskou skupinu navštěvovat. Navrhujeme, aby dětskou skupinu mohly navštěvovat děti od jednoho do čtyř let věku. Poté by měly navštěvovat klasickou mateřskou školu. Tím by se zabránilo diskriminaci té části dětí, které navštěvovaly dětskou skupinu a neměly pedagogické vedení na takové úrovni, jako děti v mateřských školách. Nechceme, aby se v první třídě základní školy potkávaly děti s jinou úrovní znalostí, což by se zákonitě stalo, kdyby byl přijat zákon tak, jak je v tuto chvíli navržen.

Vnímáme dětské skupiny jako velmi důležitou a prospěšnou aktivitu, která může pomoct rodinám, zároveň však věříme, že současná i následující vlády najdou v rozpočtu prostředky pro výstavbu klasických mateřských školek tak, aby v nich bylo místo pro všechny děti a nevznikaly by rozdíly v předškolním vzdělávání dětí. Protože všechny odborné studie dokazují, že právě předškolní věk hraje nejdůležitější roli ve formování osobnosti dítěte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…