Hojda (KSČM): Více peněz pro obce s úložišti

28.01.2017 18:02

Obce, na jejichž katastrálním území se nachází úložiště radioaktivních odpadů, si finančně polepší. Tento týden o tom rozhodla vláda. Ke zvýšení poplatku za úložiště stačí její nařízení.

Hojda (KSČM): Více peněz pro obce s úložišti
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

Příspěvek pro obce činí v současnosti čtyři miliony korun ročně. Nově budou mít obce kromě toho nárok i na příspěvek 10 000 Kč za každý metr krychlový odpadu uloženého v daném roce.

Stínový ministr průmyslu KSČM Pavel Hojda toto rozhodnutí ocenil. „Je to jediná cesta. Ukládání jaderného odpadu vyvolává v mnoha lidech jakousi fóbii. Ta je sice zbytečná, protože dobře zabezpečené úložiště může obcím spíše prospět, například tvorbou pracovních míst, ale pokud vláda nepřijde s dalšími stimulacemi a bonusy, převládnou v lokálních debatách iracionální hlasy o riziku rakoviny či kontaminaci spodních vod,“ myslí si Hojda.

Nízkoaktivní odpady z jaderné energetiky se v ČR ukládají v povrchovém úložišti v areálu Jaderné elektrárny Dukovany, které leží v katastru obce Rouchovany. Zneškodnění nízkoaktivních odpadů z průmyslu, výzkumu a zdravotnictví pak řeší úložiště Richard u Litoměřic a Bratrství u Jáchymova. Platby za ukládání radioaktivního odpadu jsou příjmem takzvaného jaderného účtu, ze kterého získává prostředky Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

SÚRAO má v plánu v ČR postavit i takzvané hlubinné úložiště, jeho spuštění předpokládá v roce 2065. Záměr vyvolává řadu sporů, zástupci většiny vytipovaných obcí s ním nesouhlasí. Průzkum potenciálních lokalit se týká Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku, Hrádku na Jihlavsku, Horky na Třebíčsku a Kraví Hory na Žďársku.

Vláda počítá s navýšením finančních kompenzací i těmto obcím, v jejichž katastru SÚRAO provádí teprve průzkum. Z 0,30 Kč na 0,40 Kč se má ale zvýšit kompenzace, kterou obce získávají za každý metr čtvereční svého katastru v průzkumném území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.