Holík (Úsvit): Bombardování města Zlína americkým letectvem za druhé světové války

25.11.2014 6:31

Svým rozsahem, materiálními škodami, ale i mnohými lidskými tragédiemi se do historie města Zlín a závodů zapsal druhý letecký nálet spojený s rozsáhlým bombardováním. Od osudného dne, kdy k němu došlo, zbývalo do konce války v Evropě 168 dnů.

Holík (Úsvit): Bombardování města Zlína americkým letectvem za druhé světové války
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslanec Jaroslav Holík

V pondělí, dne 20. listopadu 1944, byla za výtečných povětrnostních podmínek zaznamenána obvyklá aktivita amerických bombardovacích svazů v oblasti Korutan a Štýrska a tím se nebezpečí přiblížilo do těsné blízkosti našich hranic.

Po bombardování, jenž bylo provedeno během tří minut, od 12:35 do 12:38 hodin, se letadla nad železničním nádražím a závodní elektrárnou obrátila a odletěla zpět jižním směrem, aniž by německá protiletecká obrana umístěná na Mladcové aktivně zasáhla. Oblast zasažená bombardováním byla vzdušnou čarou dlouhá 1500 metrů a široká 600 metrů.

Celkem bylo svrženo více jak 200 bomb nejrůznější váhy (250, 325 a 750 kg), z toho na závody dopadlo asi 140 bomb, zbytek na část Letné a mimo uvedené oblasti (na fotbalový stadion za elektrárnou, podél silnice na Zlínské Paseky a j.)

Zahynulo 24 civilistů a 1 německý voják. V areálu Baťových závodů se ocitlo v troskách 10 budov a dalších 38 bylo poškozeno. Výroba největší zlínské továrny byla silně narušena.

Mimo závody došlo k největším materiálním ztrátám v obytné čtvrti Letná, kde bylo úplně zničeno 53 a pro nebezpečí zhroucení muselo být posléze odstraněno ještě 9 obytných domků. Další 54 domky byly poškozeny těžce, 68 domků středně těžce a 244 domky lehce. Tím se do svízelné situace dostalo 298 rodin s počtem 1206 osob a další 281 osoba, bydlící na svobodárnách.

Dnes je tomu přesně 70 let. Naše „objektivní“ sdělovací prostředky o této tragedii mlčí. Proč?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.