Holzknechtová (ČSSD): Šanci na práci mají i lidé z vyloučených lokalit

30.09.2014 9:13

V Ústeckém kraji žije v sociálně vyloučených lokalitách 20 tisíc lidí. Ne všichni nechtějí pracovat. Pro některé z nich, například z litvínovského Janova, nabízí pomoc při hledání práce speciální projekt.

Holzknechtová (ČSSD): Šanci na práci mají i lidé z vyloučených lokalit
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

V Ústeckém kraji žije v sociálně vyloučených lokalitách více než dvacet tisíc obyvatel. S vysokou nezaměstnaností se potýká i litvínovský Janov, pro který má ve svém volebním programu řešení ČSSD Litvínov v rámci projektu „Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje“. 
  Lidé z Janova se stejně jako v jiných sociálně vyloučených lokalitách ve většině případů potýkají s řadou problémů, počínaje vlastní zadlužeností, která brání přijmout legální zaměstnání z obavy před exekucí, a nedostatečnou kvalifikací konče. Ne všichni z nich pracovat odmítají, mnozí zkrátka nezvládají splnit základní požadavky, které na člověka zaměstnání klade.

  Řeč je o lidech s maximálně základním vzděláním, pro které je třeba neřešitelným problémem vyřídit si formality spojené se zaměstnáním. Projekt Úřadu práce, Agentury pro sociální začleňování, místní samosprávy a neziskových organizací je svými aktivitami navržen tak, aby poskytl těmto lidem při překonávání takových obtíží pomoc. Včetně rekvalifikací, nebo doprovodů na pracovní pohovory a zprostředkování podporovaného zaměstnání s využitím pracovní asistence ještě po dobu několika prvních týdnů na novém pracovišti.

  Hlavním cílem projektu je přitom vytvořit vzory pro ostatní nezaměstnané. Pokud třeba právě v Janově uvidí, že jejich soused, který na tom byl vždy stejně špatně, najednou pracuje, má více peněz, a jde to, může to ovlivnit jejich rozhodnutí hledat si práci také. V první fázi má projekt pomoci zlepšit postavení na trhu práce 800 lidem ze 17 vybraných ústeckých lokalit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.