Hřib (Piráti): Počet parkovacích míst není nafukovací

31.03.2024 22:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k problémům s parkováním v Praze

Hřib (Piráti): Počet parkovacích míst není nafukovací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

Proč se do pražských ulic nemůže vejít dostatek parkovacích míst? Počítejte se mnou! Například pětipodlažní dům na Vinohradech o deseti bytech při průměrné obydlenosti bytu u nás je kolem dvou obyvatel může poskytnout bydlení přibližně dvaceti lidem. Před domem je ale zároveň prostor pouze na dvě podélná parkovací místa. Průměrná obsazenost auta v Praze je 1,3 pasažéra. Dvě zaparkovaná auta tak běžně obsluhují pouze necelé tři cestující.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 42161 lidí

Pokud by tedy obyvatelé každého bytu vlastnili auto a chtěli ho parkovat před vchodem, nemají šanci se sem vejít. Pro dostatek míst v parkovacích domech bychom zase museli vybourat téměř každý druhý blok domů. Počet parkovacích míst zkrátka není nafukovací.

S neustálým nárůstem aut v Praze potřebujeme systémovou reformu parkování. Těžko teď totiž můžeme motivovat víc řidičů k využívání prostorově efektivní veřejné dopravy nebo k využití komerčně nabízených parkovacích míst, když za město poskytujeme parkování nesmyslně levně hluboce pod tržní cenou.

Proto musí být parkování férově zpoplatněno. To nakonec prospěje všem. Pokud nebudeme mít z veřejného prostoru levnou úschovnu aut, uvolní se více místa v ulicích. Takže i rezidenti s parkovacím oprávněním snadněji zaparkují, když potřebují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Pane premiére, nebylo by namístě slušně se omluvit?

14:07 Mašek (ANO): Pane premiére, nebylo by namístě slušně se omluvit?

Dopis premiéru Fialovi o charakteru státu a budoucím směřování naší demokracie, publikovaný na svém …