Huml (ČSSD): Mechanické zvyšování pokut považuji za problematické

16.04.2016 11:20

Z aktuálních návrhů změn, které představilo ministerstvo dopravy, odmítám plošné a mechanické zdvojnásobení výše pokut za dopravní přestupky.

Huml (ČSSD): Mechanické zvyšování pokut považuji za problematické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Částka by se nově v některých případech mohla vyšplhat až na 150 000 korun. Udělení takové pokuty by mohlo být pro nízkopříjmové spoluobčany likvidační a namísto výchovného efektu, který má podle mého přesvědčení pokuta také obsahovat, uvrhne tyto lidi pouze do těžko řešitelné dluhové pasti. Takový efekt ale zcela jistě nově navrhovaná opatření mít nemají.

Jsem přesvědčen, že ve věci zvýšení pokut  je nutné diskutovat o sociální brzdě tak, aby sankce nebyly pro některé občany primárně likvidační. Jednou z možností řešení, která bezproblémově funguje v některých okolních státech, odstupňovat výši pokut na základě platových poměrů pachatele. Tak bude naplněn smysl opatření, tedy citelné potrestání pachatele bez nutnosti ohrožení jeho životní existence.

O návrzích ministerstva dopravy je proto nutné vést detailní diskusi v rámci koalice. Za ČSSD si podporu mechanického zvýšení pokut bez jakýchkoli sociálních limitů nedokážu představit.

Stanislav Huml, poslanec ČSSD

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…