Hyský (ČSSD): Jakostní model pomůže snížit znečištění povrchových vod

14.12.2017 13:40

Jaderná elektrárna Dukovany potřebuje pro svůj provoz a plánované rozšíření o další jaderné bloky dostatečné množství kvalitní vody. Proto je množství a kvalitě povrchové vody v řece Jihlavě věnována dlouhodobě zvýšená pozornost, především pak jejímu stavu nad vodním dílem Dalešice.

Hyský (ČSSD): Jakostní model pomůže snížit znečištění povrchových vod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Nejen z příspěvků komentujících aktualizaci původního Jakostního modelu povodí Jihlavy a jeho rozšíření až po vodní dílo Nové Mlýny včetně povodí řek Oslavy a Rokytné byl sestaven třetí ročník regionální konference Za čistou řeku Jihlavu.
 
Do dvaceti let by měla jaderná energetika pokrývat zhruba 50% celkové produkce elektrické energie v České republice. Zatímco se čeká, než nová vláda rozhodne o garancích, investorském modelu a způsobu financování dostavby dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Dukovany, intenzivně probíhají dílčí přípravy a analýzy, které musí stavbě předcházet. „Letošní konference stejně jako předchozí dvě v letech 2014 a 2015 je pořádána ve spolupráci se skupinou ČEZ, která pořídila vlastní Jakostní model povodí řeky Jihlavy nad vodním dílem Dalešice i další studie a podklady na tento model navazující. Jakostní model je jediný komplexní nástroj, který ukazuje, jak s omezenými finančními zdroji zrealizovat účelná a efektivní opatření vedoucí ke snížení znečištění povrchových vod v celém povodí a ukazuje i nedostatky v současné legislativě. Navržená opatření svým dopadem přesahují hranice Kraje Vysočina,“ popisuje podstatu důležitého materiálu radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Je zřejmé, že zásadním způsobem kvalitu vody v celém povodí ovlivňuje hospodaření na zemědělské půdě a stav čištění komunálních odpadních vod. Zemědělská půda je největším producentem dusíku, na celkové produkci se podílí více než dvěma třetinami. Za posledních pět let vzrostlo hnojení minerálním dusíkem o 20 kilogramů na hektar. Komunální zdroje se naopak na znečištění fosforem ve vodě podílejí více než 60%. „Velkou roli sehrává v kvalitě čištění vod čistírna odpadních vod v Jihlavě a nově intenzifikovaná čistírna v Třebíči, obě mají obrovský a nezastupitelný význam a obě přispívají k udržení kvality vody v řece Jihlavě,“ doplňuje Martin Hyský.

Příspěvky všech odborníků vystupujících na konferenci za čistou řeku Jihlavu jsou k dispozici ZDE v dokumentech odboru životního prostředí a zemědělství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.