Jan Farský: Cenzura internetu v režii Ministerstva financí

26.05.2015 5:33

Naprosto souhlasím s potřebou regulovat hazard. O to víc souhlasím s potíráním hazardu nelegálního. Nesouhlasím ale s tím, aby pod rouškou boje proti hazardu byl schválen zákon, který umožní Ministerstvu financí kontrolovat a cenzurovat internet.

Jan Farský: Cenzura internetu v režii Ministerstva financí
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

V květnu 2011 rozbouřil vody českého internetu paragraf v návrhu loterijního zákona, který měl umožnit blokovaní nelegálních sázkařských webů. Tehdejší návrh zákona zpřísňoval provozování loterií a blokační paragraf byl motivován snahou zabránit tomu, aby se loterijní společnosti vyhnuly zákonu prostým přesunem svých serverů do zahraničí. Zbavily by se tak zcela regulaci i daním v České republice. Proti legálním provozovatelům by tak měly obrovskou výhodu. Navržený paragraf byl veden dobrým úmyslem, ale ukázalo se, že není schopen zabránit sázení na nelegálních webech, protože regulaci lze lehce obejít virtuálním přemístěním svého počítače do zahraničí. Nelegálnímu sázení tehdy navržený paragraf opravdu zabránit nedokázal a zároveň bohužel umožnil cenzuru internetu. Svobodný internet naštěstí skutečně nemá hranice.

Před těmi čtyřmi lety výborně zafungovala občanská společnost. Jako jeden z předkladatelů jsem přes víkend obdržel několik tisíc nadávek, které jsem si v té chvíli snad i zasloužil. Zároveň jsem také dostal několik desítek e-mailů, které velice logicky popisovaly, jakým způsobem lze tento paragraf velmi jednoduše obejít, ale hlavně, jakým způsobem jde tento dobře míněný krok lehce zneužít k nepředstavitelné cenzuře internetu. Od návrhu jsem proto ustoupil.

V návrhu loterijního zákona cenzurní paragraf opět je

Velkým překvapením tak pro mě je, že v novém vládním návrhu loterijního zákona, který je již v paragrafovém znění na Ministerstvu financí, zneužitelný, nefunkční a cenzurní paragraf opět je. V rámci interpelací jsem se proto obrátil na ministra financí Andreje Babiše, aby zvážil použití tohoto přístupu. Odpovědí mi však bylo, že paragraf zachovají a případně rozšíří vyhláškou či metodickým pokynem příslušného oddělení Ministerstva financí. Ministerstvo financí tak dostane do rukou možnost kontrolovat internet v této zemi a případná pravidla si nastaví samo.

To považuji v demokratické zemi za velmi nebezpečný krok. Doufám, že si to uvědomí i ostatní volení zástupci a veřejnost a společně nedopustíme nenápadný přerod ministerstva financí ve Velkého bratra.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…