Janeček (KSČM): Zažíváte v České republice pocit, že jste v životní pohodě?

01.07.2015 4:32

Lidé, kteří mají pocit, že žijí pohodový život, jsou zdravější, produktivnější a odolnější vůči výzvám i stresovým situacím, jakou je například ztráta zaměstnání. Vyplynulo to ze závěru průzkumu, v němž se experti dotazovali desítek tisíc lidí po celém světě na kvalitu jejich života.

Janeček (KSČM): Zažíváte v České republice pocit, že jste v životní pohodě?
Foto: Youtube.com
Popisek: Pavel Janeček, zastupitel města Náchod

Respondenti odpovídali na otázky, zda je těší, co každý den dělají, jestli jsou motivováni k dosažení svých cílů; mají-li pozitivní vztahy a zažívají v životě lásku; zvládají život z ekonomického hlediska, snižují stres a zvyšují svoji bezpečnost; jestli jsou rádi tam, kde žijí, cítí se bezpečně a jsou-li na svou komunitu hrdí; mají dobrý zdravotní stav a dostatek energie na každodenní povinnosti.

Odpovědi je rozdělily do tří kategorií „prosperující“, „bojující“ a „trpící“. Výzkum pak řadí jednotlivé země podle procentuálního podílu obyvatel, kteří prosperují ve třech nebo více elementech.

Vítězem se kupodivu stala Panama, malinká země s nejvytíženějšími lodními cestami na světě. V Panamě nikomu nevadí, že nejsou početně významný národ a HDP nedosahuje astronomických výšek, spíš naopak. Do první desítky se dále probojovali její středoameričtí sousedé: Portoriko, Guatemala či Kostarika.

Peníze jsou vždy na prvním místě

Říkám si, jak je to možné? Nestojí Portoriko na pokraji bankrotu? A není snad Guatemala tou nebezpečnou zemí s nezměrným množstvím vražd za bílého dne?

A co Evropa? Ekonomický růst je žalostně pomalý a vize do budoucna, zejména pro mladé lidi, není příliš optimistická. Česká republika se podle průzkumu pohybuje na stejné úrovni jako Bulharsko, Maďarsko, dokonce i Jamaica či Nepál, takže žádná sláva to rozhodně není. Na konci žebříčku jsou státy jako Pobřeží slonoviny, Kongo, Kamerun nebo Afghánistán.

Jsem bytostně přesvědčen o tom, že tvrdá data nejsou správným měřítkem toho, jak na tom které země doopravdy jsou. Peníze jsou, podle známého pořekadla, vždy na prvním místě. Jenže měřítkem pohody v životě není přeci to, kolik vyděláte, ale zda vám vydělané prostředky pokryjí náklady na živobytí a příliš se nestresujete.

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.