Janeček (ČSSD): 28. říjen je dnem hrdosti, patriotismu i oslavou svobody

31.10.2014 9:26

V těchto dnech jsme si připomněli jeden ze zásadních a zcela klíčových okamžiků dějin českého národa – vznik samostatného československého státu po ukončení první světové války.

Janeček (ČSSD): 28. říjen je dnem hrdosti, patriotismu i oslavou svobody
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Událost, kterou je třeba připomínat s co největší vážností. Událost, jejíž odkaz a hrdinové by měli přetrvávat i v myšlenkách mladých, nastupujících generací.

Dějinný vývoj, který vyvrcholil osmadvacátého října 1918, je příkladem toho, jak se český národ dokáže v těžkých chvílích semknout a jít za svým cílem. Dosáhnout ideálů, pro které stojí za to žít a umírat a které mohou být základem pro vybudování něčeho, co přetrvá dlouho a dlouho do budoucna.

První republika měla své hrdiny – legionáře, odbojáře, státníky západního evropského typu, jako byli Tomáš Garrigue Masaryk či Milan Rastislav Štefánik. Přinesla našemu národu svobodu, samostatnost, ideály rozvinuté demokracie. Měla samozřejmě i své problémy – ať už politické či ekonomické - ale položila základní stavební kámen našeho moderního státu.

Po dvacet let první republika utvářela a budovala v našem národu povědomí demokratického zřízení a jeho důležitost. I když byly tyto snahy poznamenány celosvětovou hospodářskou krizí první poloviny třicátých let a nakonec přervány fašistickým Německem a později nástupem poválečného komunistického totalitního systému.

Není tak od věci si připomenout a zamyslet se nad tím, že v dnešní době již žijeme více než dvě desítky let v samostatném, vyspělém a především demokratickém státu, který nám občanům garantuje zachovávání všech principů svobodného myšlení a jednání.

Oslavy osmadvacátého října a vzniku samostatného československého státu by měly být příležitostí k pozvednutí hrdosti a patriotismu nás všech. Neboť jak pravil jeden ze zakladatelů našeho státu Tomáš Garrigue Masaryk: Člověk bez národa byl by ničím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…